Wall Street: Energetski sektor spustio Dow Jones i S&P 500

Izvor: GdeInvestirati.com, 24.Feb.2015, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Energetski sektor spustio Dow Jones i S&P 500

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 skliznuli s rekordnih nivoa, jer je pad cena nafte pritisnuo akcije energetskog sektora, dok je Nasdaq indeks ojačao deveti dan zaredom.

Dow Jones oslabio je 23 boda, ili 0,13 posto, na 18.116 bodova, a S&P 500 indeks 0,03 posto, na 2.109 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,10 posto, na 4.960 bodova, nov najviši nivo od 2000. godine.

Pritom je među najvećim gubitnicima, >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << s padom od 0,4 posto, bio energetski sektor, koji se našao pod pritiskom pada cena nafte za više od 2 posto.

Zbog strahova ulagača od prevelike ponude u odnosu na potražnju, na londonskom je tržištu cena 'crnog zlata' jučer skliznula za 1,3 dolara, na 58,90 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu pala za 2,7 posto, na 49,45 dolara.

Osetno su, 0,5 posto, pale i cene akcija građevinskih kompanija, nakon vesti da je prodaja postojećih kuća u SAD-u u januaru bila na najnižim nivoima u devet meseci.

"Ulagače su pokolebali razočaravajući podaci s tržišta nekretnina, a pale su i cene nafte, što je bilo dovoljno da splasne raspoloženje na tržištu", kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u kompaniji BB&T Wealth Management.

Uz to, ulagači nisu bili voljni znatnije da menjaju pozicije uoči polugodišnjeg izveštaja predsednice američke centralne banke Janet Yellen u Kongresu u utorak i sredu, koje će se pažljivo pratiti jer bi moglo ponuditi neke naznake kada Fed kani povećati kamate.

"Izveštaj čelnika Feda u Kongresu uvek je potencijalno veliki pokretač tržišta", kaže Bucky Hellwig.

Zbog toga je obim trgovanja juče bio mršav. Na američkim berzama vlasnika je zamenilo 5,9 milijardi akcija, dok prosečan dnevni obim od početka meseca iznosi 7 milijardi.

Nasdaq indeks porastao je juče deveti dan zaredom, primaknuvši se najvišem nivou u istoriji od 5.132 boda, koji je dostigao u martu 2000. godine, neposredno pre tzv. dot-com krize, kada su oštro pale cene akcija telekomunikacionih i tehnoloških kompanija.

Jučerašnji rast Nasdaqa najviše se zahvaljuje rastu cene akcije Applea za 2,7 posto, na novi rekordni nivo od 133 dolara. Cena akcije tog tehnološkog diva gotovo neprestano raste otkako je u januaru Apple izvestio da je u četvrtom lanjskom tromesečju ostvario rekordnu zaradu od 18 milijardi dolara, pa je nedavno postao prva kompanija u svetu s tržišnom vrednošću većom od 700 milijardi dolara.

Na većini evropskih berzi cene akcija su juče porasle. Frankfurtski DAX indeks porastao je 0,73 posto, na rekordnih 11.130 bodova, a pariski CAC 0,65 posto, na 4.862 boda. Londonski FTSE indeks oslabio je, pak, 0,04 posto, na 6.912 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.