Vučić nakon sastanka sa Pompeom: Spremni na dijalog sa Prištinom, bez obzira na političku cenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2019, 03:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić nakon sastanka sa Pompeom: Spremni na dijalog sa Prištinom, bez obzira na političku cenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Njujorku za RTS, nakon sastanka sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, da je američkom zvaničniku rekao da je Srbija spremna da, čim se ukinu takse, krene u otvoreni politički dijalog sa kosovsko-metohijskim Albancima.

Rekao je da je Beograd za to spreman u svakom trenutku, bez obzira na unutarpolitičku agendu, bez obzira što to nikome iz vlasti u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne donosi poene .

"Nije važna politička cena koju morate da platite", dodao je on.

Vučić je istakao i da ljudi u našoj zemlji imaju "prilično nežne uši i ne vole da slušaju stvari koje imaju veze sa realnošću, već više vole ono što ima veze sa našim mitovima".

Dodao je i da je Pompeu govorio i o važnosti zaštite naših sakralnih objekata, crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, posebno imajući u vidu poslednje slučajeve koji se tamo događaju.

"Zadovoljan sam da je ono što sam govorio izazvalo pažnju Pompea i verujem da će Amerika još snažnije želeti da se uključi, na različite načine, u rešavanje problema u regionu" rekao je Vučić.

On je istakao da nema sumnje da Srbija ima podršku SAD za ukidanje taksi, jer smatraju da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Vučić je, rekao da obično sa važnih sastanaka ima najmanje velikih vesti.

"Pompeo je vrlo ozbiljan i odgovoran čovek i želeo je da čuje šta Srbija misli pre svega o pitanju rešavanja kosovskog problema. Čini mi se da sam na najkraći i najjednostavniji način rekao koje su pozicije Srbije", objasnio je on.

Vučić je kazao da je zamolio američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila da snažnije utiče na kosovskometohijske albance da ukinu takse.

"Po tom pitanju nema sumnje da imamo podršku jer smatraju da je važno da se nastavi dijalog da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu sačuvamo mir, gledamo u budućnost i određujemo naše ekonomije.

Pompeo: Produktivan sastanak, normalizacija odnosa sa Kosovom će ojačati stabilnost Srbije, Z. Balkana i transatlantske zajednice

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je večeras da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao produktivne razgovore o dijalogu Beograda i Prištine i pristupanju Srbije EU.

On je to napisao na svom Tviter nalogu po završetku sastanka u Njujorku.

"Normalizacija odnosa sa Kosovom će ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice", naveo je Pompeo.

Sastanak Vučića i Pompea trajao je duže nego što je bilo predviđeno, oko dva sata.

Informaciju o sastanku sa predsednikom Vučićem objavio je na Tviteru i Instagramu uz fotografiju sa sastanka.

Radni ručak, koji je organizovan na marginama sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku, bio je zatvoren za medije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić danas sa Pompeom u Njujorku

Izvor: RTS, 20.Avg.2019

. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Njujorku.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.