Vakcina protiv kokaina?

Izvor: TvojPortal.com, 02.Nov.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina protiv kokaina?

Izvor:bizlife
U borbi protiv zavisnosti najčešće se koriste supstituti - poput metadona - kako bi se narkomanima pomoglo prekinuti zavisnost. Ali kod zavisnosti o kokainu, takvog supstituta jednostavno nema. Ali grupa američkih istraživača je sad razvila sredstvo još bolje od supstituta: vakcina kojim se praktično oduzima kokainu njegovo opojno delovanje, čak i ako ga se opet uzme, prenosi Dojče vele.


Za sada se vrše ispitivanja u Hjustonu, Filadelfiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Njujorku i Sinsinatiju i u centre dobrovoljno dolaze zavisnici koji uzimaju kokain i po šest ili sedam godina. Razlog je i među ovim narkomanima sličan kao i kod svih ostalih, objašnjava psihijatar Tomas Kosten sa Bejlor koledža medicine u Hjustonu: "Većina pacijenata više ne može izdržati pritisak porodice ili njihovih poslodavaca koji im stalno ponavljaju kako im kokain uništava život. Mnogi od njih konačno i sami uviđaju kako moraju postati "čisti", ali im do sada to nije uspevalo."

Vakcina kod pacijenata stvara antitela protiv kokaina, a upravo ona deluju da kokain dolazi u krv, ali ne može prodreti u nervni sistem mozga. Proteklih godina su istraživači vakcinisali oko 400 osoba i kod tri od četiri pacijenta, to sredstvo deluje.
Međutim, problem je da vakcina može otkloniti opojnost kokaina, ali ne može otkloniti potrebu zavisnika da bude "high". Utoliko su prve nedelje nakon vakscinisanja, kada zavisnik ne može dostići opojnost, osobito teški. Vremenom se onda i zavisnost počne smanjivati.
Vakcina deluje samo nekoliko meseci - nakon toga se mora opet primiti. Američki lekari su došli do zaključka kako je najbolja kombinacija za zavisnike od kokaina da dobiju vakcinu, ali i da pristanu na psihoterapiju, ali i učenje, kako izaći na kraj s vlastitom potrebom "biti high". Ako sve uspe, ovi zavisnici u pravilu najmanje pet godina više ne osete potrebu za drogom, prenosi Dojče vele.

Ova vakcina još nije dobila dozvolu za opštu upotrebu, a američke istraživače verovatno čeka još opsežnije istraživanje kako bi nadležnim službama dokazali neškodljivost.

kokainzavisnostispitivanjapsihijatar Tomas KostenHjuston

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.