Uragan Dorian razara Bahame

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Sep.2019, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uragan Dorian razara Bahame

NEW YORK - Na Bahame je u nedjelju svom silinom udario uragan Dorian koji je tijekom vikenda ojačao do najjače 5. kategorije, čime je, kako javljaju agencije, postao najsnažnija ovogodišnja oluja na svijetu.

Prvi izvještaji s terena govore o brojnim uništenim kućama i otpuhanim krovovima, na Floridi kreće obavezna evakucija.

"Očekuje se da će se iznimno opasna oluja obrušiti na Bahame u nedjelju obilnim kišama koje bi mogle potrajati dva dana, visokim >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << valovima i jakim vjetrovima", priopćio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Rano u nedjelju po lokalnom vremenu, uragan Dorian se nalazio 55 kilometara istočno od otoka Abaca, praćen vjetrovima od 260 kilometara na sat, a dijelovi Floride već su evakuirani prije nego oluja dostigne američko tlo.

NHC je kasnije priopćio kako je Dorian, oluja 5. kategorije s vjetrom do 295 i naletima s više od 354 kilometra na sat, u nedjelju zahvatio otok Elbow Cay na otočju Abaco.

Milijuni ljudi od Floride do Sjeverne Karoline iščekivali su vidjeti hoće li Dorian zaobići američko kopno te, kao što se predviđalo, krenuti prema sjeveru u Atlantski ocean nakon dostizanja Bahama. Samo djelomičan susret s jednom od najsnažnijih oluja koja je ikad zaprijetila Floridi, mogao bi donijeti snažne kiše i razorne vjetrove, a "mogućnost da uragan zahvati Floridu još uvijek postoji", upozorilo je NHC.

Ipak u nedjelju je naređena obavezna evakuacija oko 150 tisuća stanovnika okruga St. Johns na Floridi, koja bi trebala početi u ponedjeljak u 8 ujutro po lokalnom vremenu. Šerif okruga St. Johns David Shoar očekuje da će mostovu u blizini evakuacijskih puteva biti otvoreni do utorka kasno tijekom dana, nakon čega bi mogli biti zatvoreni, prenosi CNN.

"Ovo je oluja svih oluja", rekao je Shoar na tiskovnoj konferenciji u nedjelju.

Stanovnici Bahama izvijestili su o slamanju drveća i uništenju dokova prije dolaska glavnog udara oluje. Očekuje se da će udari trajati nekoliko sati jer bi se kretanje uragana moglo usporiti na samo nešto manje od dva kilometra na sat čime će se "produljiti njegovo katastrofalno djelovanje", rekao je NHC.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.