Umro reditelj Lovca na jelene

Izvor: Prva.rs, 03.Jul.2016, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro reditelj "Lovca na jelene"

AFP navodi da je sinoć o smrti Čimina prvi izvestio direktor Filmskog festivala u Kanu Tjeri Fremo, a potom i "Njujork tajms" koji je citirao rediteljevog prijatelja i bivšeg advokata Erika Vajsmana.
Uzrok smrti nije naveden, a Vajsman je rekao da su Čiminovo telo u rediteljevom domu u Los Anđelesu pronašli prijatelji koji su prethodno pokušavali da ga dobiju na telefon.
AFP podseća da su u filmu "Lovac na jelene" >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << iz 1978. igrali između ostalih Robert de Niro and Kristofer Voken i da je ovo ostvarenje dobilo pet Oskara,uključujući i onaj za najbolji film.
Naredni Čiminov film, Vestern "Vrata raja" iz 1980. godine, koji priča priču o masakru nad imigrantima u SAD krajem 19. veka, s Krisom Kristofersonom, Izabel Iper, Kristoferom Vokenom i Džefom Bridžisom u glavnim ulogama, doživeo je veliki neuspeh i kod publike i kod kritike i bankrot kompaniji "Junajted artist".
Slično je prošlo i ostvarenje "Godina zmaja" iz 1985, krimi drama o obračunu policajca i kineske mafije, ali su ti filmovi kasnije ocenjeni kao kultna holivudska trilogija.
Čimino je 2001. godine u Francuskoj, gde je povremeno živeo, dobio Medalju viteza umetnosti i književnosti.

Izvor: B92
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.