Umro Majkl Her, pisac romana o ratu u Vijetnamu

Izvor: B92, 25.Jun.2016, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Majkl Her, pisac romana o ratu u Vijetnamu

Pisac Majkl Her, koji je svojim romanom "Dispatches" (Depeše) predstavio razaranja Vijetnamskog rata, preminuo je posle duge bolesti u 76. godini, saopštio je danas njegov izdavač.

Her je rođen u Sirakjusu, u američkoj državi Njujork. Bio je veliki poštovalac pisca Ernesta Hemingveja, i kao jedan od pripadnika "novog žurnalizma" zalagao se za primenu književnog stila i tehnike u tradicionalnom izveštavanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Njegova knjiga "Dispatches", objavljena 1977. godine, dve godine pošto su Sjedinjene Američke Države napustile Vijetnam, spada u obaveznu literaturu o ratu.

"Ako mislite da ne želite da čitate više o Vijetnamu, grešite. Knjiga 'Dispatches' je izvan politike, retorike, pacifikacije, prebrojavanja tela...", rekao je književni kritičar iz Njujork tajmsa Džon Leonard kada je objavljena Herova knjiga.

Her je na početku karijere putovao i pisao za magazine pre nego što je 1967. godine ubedio urednika časopisa Eskvajer (Esquire) da otputuje u Vijetnam i piše mesečnu kolumnu.

U Vijetnamu je ostao više od godinu dana, gde je napisao nekoliko kolumni i prikupio materijal za knjigu "Dispatches".

Her je sa suprugom Valeri živeo u Delhaju, u američkoj saveznoj državi Njujork.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.