Umetnica otvorila izložbu svojih delova tela od silikona i gipsa

Izvor: Blic, 05.Sep.2013, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnica otvorila izložbu svojih delova tela od silikona i gipsa

U galeriji G12 HAB sinoć je svečano otvorena izložba poznate umetnice Marte Jovanović “Ovo je moje telo“ (It’s my body). Nakon brojnih uspešnih izložba u galeriji “Location One” u Njujorku, ova izložba se organizuje po prvi put u Beogradu.

Na prvi pogled, stvaramo pogrešno mišljenje ili sliku o objektima koji odišu lepotom. Ipak, nakon pažljivijeg posmatranja, ova lutka postaje odbojna i deluje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više kao pogrebni leš nego besmrtna replika umetnice.

-Ono što me je zanimalo jeste da dokumentujem telo, da arhiviram telo u određenom trenutku u vremenu. Po reakciji posetilaca i raznoraznih umetnika stekla sam utisak da sam uspela u tome – kaže Marta Jovanović za “Blic Online”.

Prikazani su gipsani radovi, kao i replika autorke u silikonu koja predstavlja ljudsku težnju ka materijalnom trajanju. Autorkini radovi, video zapisi i fotografije postavljaju jedan paradoks kako nečije živo telo može biti rasparčano, ali u isto vreme prikazuju večnost ljudskih delova tela.

- Ovi odlivci I fotografije predstavljaju ostatke tela koje više nije prisutno, sve što je preostalo su indeksni tragovi I otisci realnosti – kaže Klaudija Kalirman iz galerije “Location One”.

Međutim, ovi gipsani radovi sugerišu hiruršku intervenciju ili pak estetsku hirurgiju, ali u ovom slučaju, umesto ulepšavanja tela prikazuje ljusko telo u večnosti. Sam proces fotografija, silikona i gipsa predstavlja iskrivljenu sliku stvarnosti, koja ne izaziva komična, već zastrašujuća osećanja.

Biografija autorke:

Marta Jovanović je rođena u Beogradu, završila je studije Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu. Pored brojnih samostalnih izložbi u zemlji I inostranstvu, učesnica je internacionalnih bijenala I grupnih izložbi, a njeni radovi se nalaze u značajnim svetkim privatnim kolekcijama. Dobitinica je nagrade “Roma Kapitale” za umetničko dostignuće u Italiji 2012. godine. Danas živi I radi na relaciji Rim-Njujork.

Beogradska publika će biti u prilici da poseti izložbu Marte Jovanović “Ovo je moje telo”, u galeriji G12 HAB do 17. septembra.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Izložba Marte Jovanović: Ovo je moje telo

Izvor: Story, 05.Sep.2013

U utorak, 3.septembra u galeriji G12HUB otvorena je izložba Marte Jovanović OVO JE MOJE TELO / IT IS MY BODY, koju je domaća publika u prilici da vidi, posle zapaženog uspeha u Njujorku u galeriji Location One...Princeza Jelisaveta Karađorđević i Marta Jovanović

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.