Izvor: Luftika.rs, 05.Mar.2021, 22:14

Uhapšeni vođa ‘klana Amerika’ je Dačićev ‘drug’ sa fotke i glavni donator srpske crkve u Njujorku

Mileta Miljanić, jedan od najmoćnijih članova balkanskog podzemlja i vođa kriminalnog klana poznatog kao “grupa Amerika”, uhapšen je prošle nedelje u Njujorku u Sjedinjenim Američkim Državama zbog posedovanja oružja.
Miljanića je uhapsio FBI, a iz tužilačkih dokumenata se naslućuje da je hapšenje deo neke veće istrage, navodi KRIK.
Agenti FBI-ja >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << i drugih američkih policijskih agencija su 23. februara pretresli stan u Kvinsu, delu Njujorka, u kome je Miljanić živeo sa porodicom, piše KRIK.
U spavaćoj sobi, u fioci noćnog stočića, agenti su pronašli poluautomatski pištolj. Miljanić je priznao da je oružje njegovo i potom je uhapšen, piše u dokumentu o istrazi do kog su došli novinari KRIK-a. Dan kasnije mu je određen pritvor. U dokumentima se ne navodi zbog čega je tačno pretresan Miljanićev stan, ali se naslućuje da je to deo neke veće istrage. Naime, u nalogu za pritvor tužilac se poziva na zakon o borbi protiv trgovine drogom.
Sa druge strane, Miljanićevo ime je nedavno spomenuto u drugom velikom slučaju u Njujorku – postupku koji se zbog korupcije vodi protiv Džejmsa Kahila, moćnog šefa unije sindikata i bliskog prijatelja guvernera Endrjua Komoa. Miljanićeve veze u Americi dosežu visoko. Zbog slučaja šverca kokaina, Miljanić je u Njujorku optužen 2003. godine, ali suđenje nikada nije počelo – verovalo se da je pod zaštitiom neke policijske agencije u Americi, navodi KRIK.
O Miljaniću i njegovom klanu, “grupi Amerika”, KRIK, novinarska mreža OCCRP i češki portal Investigace detaljno su pisali prošle godine otkrivajući kako ovaj klan već decenijama švercuje kokain iz Južne Amerike u Evropu i Afriku, kao i o vezama koje ima u državnim strukturama. Drugi čovek ove grupe i Miljanićeva desna ruka, Zoran Jakšić, nalazi se u zatvoru u Peruu gde je nedavno osuđen na 25 godina robije zbog šverca kokaina.
Veze sa vođom sindikata Vođa unije sindikata iz Njujorka Džejms Kahil uhapšen je u oktobru prošle godine i optužen za primanje mita, a u dokumentima američkog tužilaštva koje ga je pratilo i prisluškivalo pominju se i “grupa Amerika” i Mileta Miljanić. “On je moj čovek”, kaže Kahil u jednom od prisluškivanih razgovora misleći na Miljanića, prenosi KRIK.
Tužilaštvo navodi i da je Kahil rekao da Miljanić ima “ekipu za masovna ubistva”, kao i da je otkrio da Miljanić i njegov sinovac imaju zajednički građevinski posao – u kome je, međutim, došlo do problema jer mu je Miljanić pretio, pa se Kahil lično umešao.
“Pretio je da će im ukinuti pristup koji imaju kod njega i moći koju ima u sindikatu, ukoliko Majkl Kahil (sinovac) ne napusti partnerstvo sa Miljanićem nepovređen”, piše u tužilačkom dokumentu.
“Ako ga gnjavite, ja odlazim od vas, neću pričati sa vama, otišao sam”, rekao je Kahil, navodi tužilaštvo.
Kahil je sa svojim saradnicima optužen da je tokom prethodne dve godine primao mito od privatnih firmi i radio na štetu radnika koje je njegov sindikat zastupao. Vlasnici firmi su, osim novcem, čelnike sindikata podmićivali skupim ručkovima, besplatnim radovima u kući, kao i kućnim aparatima poput ledomata ili mašine za odlaganje otpada.
Niko iz “grupe Amerika2 nije optužen u ovom slučaju. Kahil je veoma blizak guverneru Njujorka Endrjuu Kuomu, koji ga opisuje kao svog kućnog prijatelja.
“Džimi Kahil je moj jako dobar prijatelj i već dugo prijatelj moje cele porodice, pa vas molim za aplauz Džimiju”, rekao je Kuomo u govoru koji je održao 2017. godine.
“Grupa Amerika” Mileta Miljanić godinama je na čelu najdugovečnijeg i jednog od najmoćnijih kriminalnih klanova sa naših prostora – poznatog kao “grupa Amerika”, piše KRIK.
Grupa je nastala sedamdesetih godina u imigranskoj srpskoj zajednici u Americi. Njeni osnivači su bili bliski tamošnjoj kriminalnoj bandi “Vestis” (Zapadnjaci) koja je bila glavna u njujorškom naselju Paklena kuhinja, ali i čuvenom mafijašu Džonu Gotiju koji je predvodio italijansku porodicu Gambino.
Sumnja se da je “grupa Amerika” počinila niz likvidacija u Srbiji 90-ih godina, a njen tadašnji šef bio je Vojislav Raičević, poznatiji kao Voja Amerikanac, navodi KRIK. Grupa je imala jake veze sa službom Državne bezbednosti i ljudima koji su bliski Jovici Stanišiću, tadašnjem šefu ove obaveštajne agencije, dodaje se u tekstu. Raičević je nestao 1997. godine i nakon toga upravljanje klanom preuzima Miljanić.
Grupa je od tad, kako su prošle godine otkrili KRIK/OCCRP, razvila mrežu za trgovinu kokainom na čak četiri kontinenta. Tokom poslednje dve decenije ukupno je zaplenjeno više od pet tona kokaina koji je pripadao članovima ovog klana. Prema informacijama italijanske policije grupa je uspostavila monopol nad pomorskim rutama droge i bila jedan od vodećih aktera u trgovini kokainom između Južne Amerike i Evrope.
Podaci do kojih su novinari došli pokazuju da su članovi grupe održali veze sa srpskom obaveštajnom agencijom, preimenovanom u BIA, i nakon Stanišića. Obaveštajci su kriminalcima dostavljali poverljive informacije, ali i oružje.
Nekoliko događaja ukazivalo je da su verovatno imali zaštitu i u Americi.
Miljanić je, naime, pobegao iz Italije 2010. godine, pre nego što je odslužio zatvorsku kaznu za šverc kokaina. Nakon toga nije se ni trudio da se sakrije i nastavio je da živi u Njujorku. Nikada nije izručen Italiji.
Osim toga, u Njujorku je još 2003. godine protiv njega podignuta optužnica za šverc droge – ali suđenje nije nikada zakazano.
U maju 2016. godine Miljanić se pojavio na snimku iza Ivice Dačića, tada ministra spoljnih poslova, tokom njegove posete ostacima izgorele srpske crkve na Menhetnu, u srcu Njujorka. Dačić je novinarima KRIK-a tada kazao da Miljanića ne poznaje i da mu je on predstavljen kao glavni donator crkve.
“Rekli su mi da je (Mileta Miljanić) crkvi dao više para nego svi oni tamo. Nisam znao da će to da me zadesi. Više ne smeš ni u crkvu da ideš”, rekao je tada Dačić za KRIK.
Miljanić je u Americi bio osuđivan u mladosti, 1984. godine zbog prevare sa kreditnim karticama. Osuđen je na tri godine zatvora, a posle odležanih 20 meseci dobio je uslovni otpust i izašao iz zatvora.

“Spisak smrti” Veljine grupe postaje sve duži – povezani sa još najmanje 10 likvidacija

Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.