Tramp povlači 9.500 američkih vojnika iz Nemačke

Izvor: RTS, 06.Jun.2020, 01:52

Tramp povlači 9.500 američkih vojnika iz Nemačke

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa povući će oko 9.500 vojnika iz baza u Nemačkoj, uključujući i lovce F-16, javljaju mediji u SAD.
Njujork tajms piše da ovom odlukom, Tramp šalje prilično hladnu poruku jednom od glavnih saveznika u NATO-u, novim rasporedom snaga broj američkih vojnika u Nemačkoj biće ograničen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na 25.000.

Povlačenje vojnika iz Nemačke uklapa se u Trampovu politiku "Amerika na prvom mestu", koja predviđa ograničeno prisustvo američkih vojnika van granica SAD, kao i pretpostavku da ostale članice NATO moraju snositi deo odgovornosti za sopstvenu bezbednost.
Iako je delovala šokantno neposredno po objavljivanju, ideja o smanjenju broja američkih vojnika u Evropi nije preterana novost, jer je takvu mogućnost još 2007. godine najavljivao senator Čak Hejgel, koji se tada nalazi na čelu senatskog komiteta za spoljne poslove.
Američki mediji, uključujući Vol strit džurnal koji je otkrio postojanje ovog plana, rekli su da se izvestan broj zvaničnika u Vašingtonu nada da bi Tramp mogao još jednom razmisliti o celoj ideji, navodeći da povlačenje predstavlja "poklon predsedniku Rusije Vladimiru Putinu".
Od dolaska u Belu kuću, Tramp je nebrojeno puta upozoravao Nemačku da na odbranu troši jako malo novca u odnosu na bogatstvo kojim raspolaže i tražio od kancelarke Angele Merkel da značajno poveća budžet za odbranu.
Amerikanci, trenutno, u Nemačkoj imaju više vojnika nego u bilo kojoj drugoj državi na svetu osim u Japanu. Nemačka baza Ramštajn je, takođe, logistička tačka za američke vojnike u drugim bazama, uključujući i Bondstil na Kosovu.
Američki mediji nisu objasnili da li će ova Trampova odluka imati uticaja na broj vojnika iz SAD u Bondstilu.
Među jedinicama koje će Amerikanci povući iz Nemačke je i eskadrila lovaca F-16.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li povlačenjem vojnika Tramp kažnjava Nemačku?

Izvor: Deutsche Welle, 06.Jun.2020

Američki predsednik Donald Tramp je, kako javljaju mediji, najavio povlačenje skoro 10.000 američkih vojnika iz Nemačke. Ima li ovaj potez veze s optužbama u vezi sa NATO budžetom, Severnim tokom 2, Huavejiem?

Nastavak na Deutsche Welle...

KIPTI BES NEMACA ZBOG TRAMPOVE ODLUKE: Na povlačenju vojske profitiraju samo Rusija i Kina

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jun.2020

Broj američkih vojnika u Nemačkoj na taj način biće smanjen sa sadašnjih 34.500 na 25.000...Poslanici vladajućeg konzervativnog bloka nemačke kancelarke Angele Merkel kritikovali su danas odluku američkog predsednika Donalda Trumpa da vojsci te zemlje naredi da povuče 9.500 vojnika iz Nemačke...Broj...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.