Ticijanova Bogorodica sa detetom prodata za 16,9 miliona dolara

Izvor: Blic, 28.Jan.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ticijanova "Bogorodica sa detetom" prodata za 16,9 miliona dolara

Slika "Bogorodica sa detetom", delo italijanskog renesansnog majstora Ticijana (1490-1576), prodata je na aukciji u njujorškom Sotbiju za rekordnih 16,9 miliona dolara, prenosi BBC.

Ulje na platnu, čiji pun naziv glasi "Sveti razgovor: Bogorodica sa detetom i sveti Luka i Katarina Aleksandrijska", prodato je evropskom kolekcionaru koji je licitirao putem telefona.

Prethodni rekord za jedno Ticijanovo delo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postignut je 1991. godine na aukciji u Kristiju u Londonu kada je slika "Venera i Adonis" odneta za 11,9 miliona dolara.

U Sotbiju navode da je "Bogorodica sa detetom" jedna od svega nekoliko Ticijanovih kompozicija sa više likova koje su ostale u privatnom vlasništu i najznačajnije delo italijanskog majstora koje se pojavilo na jednoj aukciji u proteklih nekoliko decenija.

Slika je nastala oko 1560. godine od kada je promenila svega šest vlasnika, a poslednji put je bila izložena u javnosti pre 30 godina.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.