Izvor: RTS, 26.Maj.2022, 11:46

Sud u Njujorku proglasio krivim obaveštajca ISIS-a sa Kosova

Sud u Njujorku proglasio je krivim Mirsada Kandića, visokorangiranog regrutera i obaveštajca takozvane Islamske države, rođenog na Kosovu, za udruživanja radi pružanja materijalne podrške ISIS-u kao i za pet tačaka optužnice koje se odnose na pružanje materijalne podrške toj militantnoj organizaciji, piše u presudi objavljenoj na stranici njujoršskog suda.
Kandić je ISIS-u podršku pružao u vidu oružja, osoblja, imovine, opreme i dokumentacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u periodu od januara 2013. do juna 2017. godine kada je uhapšen u Sarajevu.
"Kandić je bio visokorangirani pripadnik ISIS-a koji je regrutovao bezbroj fanatika, pomažući im da putuju u Siriju i druge teritorije da postanu borci ISIS-a. Osim što je podsticao linije fronta vojske ISIS-a, optuženi je pomagao ekstremističku grupu na mnoge druge načine, uključujući obezbeđivanje oružja i širenje svoje nasilne propagande širom sveta, kako bi se nastavila njena krvava i brutalna teroristička kampanja. Kandićeve akcije bile su direktno povezane sa napadima i značajnim gubicima života", naveo je u obrazloženju američki tužilac. 
Presuda je usledila nakon tri sedmice suđenja, a kada bude potvrđena Kandiću za četiri tačke optužnice preti po 20 godina zatvora, dok mu za dve preti doživotni zatvor.
Kandić je lociran i uhapšen na području Sarajeva i 2017. izručen Sjedinjenim Državama.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Džihadisti sa deset lica prijeti doživotna robija

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Maj.2022

NJUJORK - Mislav Kandić (41), koji je optužen da je bio regruter i obavještajac Islamske države (IS), kriv je za udruživanje radi pružanja materijalne podrške IS, kao i za pet tačaka optužnice koje se odnose na podržavanje te militantne organizacije, piše u presudi suda u Njujorku, gdje ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.