Sud u Njujorku odlučio - Tramp mora da isplati spisateljici 83 miliona dolara

Izvor: VOA, 27.Jan.2024, 01:17

Sud u Njujorku odlučio - Tramp mora da isplati spisateljici 83 miliona dolara

njujork — Donald Tramp je u petak doživeo težak poraz od porote na Menhetnu koja mu je naložila da plati 83,3 miliona dolara spisateljici I. Džin Kerol, koja je rekla da je uništio njenu reputaciju time što je negirao da silovao pre skoro tri decenije. Porotnici su naložili bivšem američkom predsedniku da plati 18,3 miliona dolara odštete i 65 miliona dolara kazne. Poroti od sedam muškaraca i dve žene, čiji su članovi ostali anonimni, trebalo je manje od tri sata da donese presudu nakon petodnevnog suđenja u saveznom sudu na Menhetnu. Suma koju je porota naložila Trampu da plati daleko je premašila minimalnih 10 miliona dolara koje je Kerol tražila. Njen slučaj dešava se paralelno sa Trampovom kampanjom da ponovo preuzme Belu kuću na izborima u novembru. Tramp je favorit za nominaciju republikanaca. Bivši predsednik je prisustvovao većem delu suđenja, ali nije bio u sudnici kada je izrečena presuda. On je u objavi na društvenim mrežama rekao da će se žaliti. Kerol, koja ima 80 godina, nije odgovarala na pitanja dok je izlazila iz suda. Ona je tužila Trampa u novembru 2019. navodeći da je silovao sredinom 1990-ih u svlačionici robne kuće Bergdorf Gudman na Menhetnu. Bivša kolumnista časopisa El, rekla je da je Tramp uništio njenu reputaciju poštovane novinarke koja govori istinu, kada je negirao da je silovao.  Tramp je tvrdio da nikada nije čuo za Kerol i da je ona izmislila svoju priču da kako bi povećala prodaju svojih memoara. Njegovi advokati rekli su da je Kerol bila gladna slave i da je uživala u pažnji pristalica. U maju 2023. druga porota je naložila Trampu da plati Kerol 5 miliona dolara jer je klevetao i seksualno zlostavljao. Tramp se i na tu odluku žalio. Bivši predsednik je iskoristio slučaj protiv Kerol i druge procese da sebe prikaže kao žrtvu politčkog progona i pristrasnog pravosudnog sistema koji je van kontrole.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrečena presuda Trampu: Mora da plati književnici E. Džin Kerol više od 83 miliona dolara

Izvor: Danas, 27.Jan.2024

Sud u Njujorku naložio je danas bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu da isplati 83,3 miliona dolara odštete Džin Kerol, koja ga je optužila da joj je uništio reputaciju novinarke od poverenja, negirajući da ju je silovao pre skoro tri decenije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.