Šta si nosila? - pitanje koje se postavlja zvezdama, ali i žrtvama seksualnog nasilja

Izvor: VOA, 25.Sep.2023, 18:01

"Šta si nosila?" - pitanje koje se postavlja zvezdama, ali i žrtvama seksualnog nasilja

Nedelja mode u Njujorku obično je prilika za promociju modnih kuća i poznatih ličnosti koje nose njihovu odeću. Ali nekoliko revija održanih na marginama nedelje mode pokušava da skrene pažnju na ozbiljna i teška pitanja kao što je – seksualno nasilje. “Šta nosite?” – to je poznato pitanje za vreme modnih revija, uključujući i ovu, održanu tokom njujorške nedelje mode. Međutim, za manekene koji su učestvovali u trećoj godišnjoj modnoj reviji osoba koje su preživele seksualni napad, to pitanje može da pokrene bolne emocije i uspomene. Džesika Long je preživela seksualni napad. Odeća koju je dizajnirala je deo ovogdišnje revije koju je organizovala aktvistička grupja Rajz. “Bio je to neverovatan osećaj. Iskreno, bila sam strašno nervozna. Ali bilo je uzbudljivo, moćno. Jer suviše često se osobama koje su preživele seksualni napad postavlja pitanje – šta si nosila? Amanda Nuen, koja je osnovala grupu Rajz, dobila je ideju da izmeni kontekst tog problematičnog pitanja 2019, nakon što je preživela silovanje dok je studirala na Harvardu. “Postoji fraza koju čuju mnoge žene posle napada – šta si nosila? A to je identično pitnaje koje se postavlja zvezdama na crvenom tepihu. Zato smo želele da ukažemo na stigmu i da je osporimo”. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će svaka treća žena na svetu tokom svog života iskusiti fizičko ili seksualno nasilje. Grupa Rajz (Rise) želi da otkloni pogrešne predstave o seksualnom zlostavljanju. “Mislim da će vam mnogi preživeli poput mene reći da na mnogo načina sam napad nije bio tako strašan kao nepravda koju smo doživeli od strane zdravstvenog sistema, policijskog, i u krajnjoj instanci sistema krivičnog pravosuđa. To je tema kojom želimo da se bavimo.” Ove godine, prijatelji osoba koje su preživele seksualni napad takođe su učestvovali u ovoj modnoj reviji, među kojima nekoliko astronauta. Među njima je Sian Proktor, prva Afroamerikanka pilot svemirske letelice (Spejs Eks). “To je poražavajuće na svim nivoima, za sve. Treba da razgovaramo o tome, treba da zaustavimo napade i ne smemo da krivimo žrtve!” Dok se često smatra da seksualni napadi uglavnom pogađaju žene, Centri za kontrolu bolesti navode da je svaki deseti muškarac u Sjeidnjenim Državama imao iskustvo da je seksualno napadnut. “Verovatno nemam toliku svest o tom riziku kao žene. Definitivno mislim da postoji predrasuda da su samo žene žrtve ali je jasno da seksualni napad može da se dogodi nezavisno od pola. Mnogo toga sam naučio od kada sam se angažovao u organizaciji Rajz, i uradili su neverovatan posao, ali mislim da je preostalo još puno posla”, kaže Kristofer Hjui, astronaut Virdžin Galaktik. Modna revija je samo deo aktivnosti organizacije Rajz. Ta grupa je imala ključnu ulogu u lobiranju u amerčkom Kognresu da se usvoji Povelja prava preživelih 2016. A zatim, 2022. Godine, Generaln skupština UN je usvojila Univerzalanu povelju o pravima preživelih seksualnog napada.    
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Modna revija žrtava seksualnog nasilja: Ne pitati žrtve šta su nosile na sebi

Izvor: VOA, 25.Sep.2023

Nedelja mode u Njujorku obično je prilika za promociju modnih kuća i poznatih ličnosti koje nose njihovu odeću. Ali nekoliko revija održanih na marginama nedelje mode pokušava da skrene pažnju na ozbiljna I teška pitanja kao što je – seksualno nasilje.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.