Srpski Leonida sa deset kruna

Izvor: Politika, 14.Sep.2015, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski Leonida sa deset kruna

U epskom njujorškom finalu, posle tri sata i 20 minuta, Novak Đoković savladao Rodžera Federera sa 6 : 4, 5 : 7, 6 : 4, 6 : 4, za desetu grend slem titulu. – Najbolja sezona u karijeri

Njujork – „Ovo je Sparta!” Tim rečima se Novak Đoković obratio glumcu Džerardu Batleru posle pobede nad Rodžerom Federerom, 6 : 4, 5 : 7, 6 : 4, 6 : 4, u finalu „Ju-Es opena”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Aludirao je na rečenicu koju slavni glumac izgovara u filmu „300”. A sve je u Njujorku ličilo na veliku bitku.

Termopilski klanac je bio stadion „Artur Eš”. U ulozi persijkog vladara Kserska najtrofeniji igrač svih vremena. Sa oko 23.000 saveznika na tribinama. Bitka na prvi pogled neravnopravna, jer se napada naizgled mala Sparta. Ne i za srpskog Leonidu i malu armiju njegovih navijača. Svojim najmoćnijim oružjem, reketom, odbio je udare Švajcarca, nošenog frenetičnom podrškom navijača. Na kraju razlika je samo jedna. Slavni spartanski kralj je hrabro poginuo, dok je „svetski kralj tenisa” svoje Termopile hrabro odbranio sa peharom u rukama. I Federeru i saveznicima je ostalo samo da udaraju dlanom o dlan i pozdrave najboljeg igrača današnjice.

Bitka je okončana posle tri sata i 20 minuta tako što je Đoković stigao do ukupno desete grend slem titule i ušao u odabrano društvo Fedrera, Nadala, Samprasa, Lejvera i Borga, koji se mogu pohvaliti sa više od 10 trofeja na četiri najveća turnira.

– Drago mi je što imam dve cifre u kolekciji trofeja i što sam se svrstao uz takve velikane našeg sporta. Kada moje ime spomenete zajedno sa njihovim to je nešto zaista posebno. Imam 28 godina i još mnogo, nadam se, ispred sebe. Vodim računa o svom telu, uopšte o načinu života, što je veoma važno za uspehe na terenu. Trudiću se da i dalje nastavim tako. Uživam u tenisu, imam tu strast i želju da se borim za najveće trofeje. Dok je ta vatra u meni, dolaziću do trofeja i dosađivati novinarima svojim odgovorima – rekao je Đoković.

Put do broja deset nije bio nimalo lak. Sa druge strane mreže bio je Švajcarac, koji je u Sinsinatiju i Njujorku bio u seriji od 28 osvojenih setova, bez ijednog izgubljenog.

– Nije bio nijedan poen u meču uoči kojeg sam mogao da se opustim. Mislim da sama ta činjenica dovoljno govori o napetosti i intenzitetu. Trajalo je tri sata i 20 minuta. Izašao sam na teren sa jasnom vizijom onoga što treba da uradim. Bio sam odmoran, usredsređen, skoncentrisan. Odigrao sam prilično dobro prvi set. U drugom delu je Federer počeo češće da ubacuje prvi servis i samim tim je postajao agresivniji. Bilo mi je teško da uđem u pravi ritam. Ipak, od kraja trećeg i veći deo četvrtog seta osetio sam da sam ja taj koji kontroliše dešavanja na terenu – analizirao je duel srpski as.

Znao je tačno šta može da očekuje od Federera:

– Njemu se retko opada nivo igre, posebno u finalima velikih turnira. Zato je najbolji svih vremena, jer zna kako da se nosi sa pritiskom. Time je moj zadatak bio teži. Bio sam spreman i znao šta me očekuje. Pucaće iz svih mogućih oružja koje ima, izlaziće na mrežu, pokušavaće da mi poremeti ritam, jer meni treba više vremena da konstruišem poen. On voli brzu igru, znam to dobro. Velika pobeda, ponosan sam i na sebe i na svoj tim, čija je uloga u trijumfu ogromna – rekao je Đoković.

U toku meča Novak se suočio sa čak 23 brejk-lopte. Čak 19 je spasao, ali je bilo primetno da ga servis ne služi najbolje.

– Servis mi nije išao tokom turnira. Ti problemi su počeli u Sinsinatiju, sa duplim greškama. Izgubio sam balans i radio dosta na tome da ga pronađem. Pobedi se ne gleda u zube, ali činjenica jeste da sam možda mogao sebi da olakšam život da sam imao malo veći procenat ubačenog prvog servisa. Na riternu sam se odlično osećao, taktički sam igrao pametno i gledao da pronađem pravu „dubinu” lopte. Lakše je, naravno, to planirati za meč nego sprovesti. Sa druge strane mreže stoji igrač koji ne odlazi mnogo od osnovne linije ni kada napada ni kada se brani. Kupi lopte tim poluvolejima, na svaku kraću kreće na mrežu, veliki je pritisak. Ipak, servis me je izvukao na kraju meča. Dobio sam neke lake poene na njegove brejk-lopte, pri vođstvu 5 : 4.

U četvrtom setu Novak je vodio 5 : 2 i činilo se da je meč završen. Ipak, dopustio je Federeru da vrati brejk, dođe do 5 : 4 i ima dve brejk-lopte na 15 : 40.

– Prvi poen na 5 : 2 odigram odlično. Onda izbacim bekhend po širini. Onda je on odigrao onaj njegov udarac, kako se već zove, kada odmah kreće na mrežu, osvojio poen i podigao samopouzdanje. Poremetio me je, malo sam se povukao, i za samo sedam minuta došli smo do 5 : 4 i dve brejk-lopte za njega.

Prvi reket sveta ističe da mu u tim trenucima nije bilo svejedno.

– Pojavi se sumnja. To je normalno kada igrate na ovom nivou. Prolazite kroz razna osećanja: nervoza, ljutnja, ohrabrivanje, sreća. Sve je to deo sporta. To su izazovi koje čovek mora da prihvati. Malo ga je i publika podigla. Na sreću, kada je bilo najvažnije, odigrao sam dobro i pronašao prave udarce. Velika, velika pobeda – ponovio je svetski „broj jedan”.

Novak je drugi put podigao trofej u Njujorku. U finalima u Velikoj jabuci ima skor 2 : 4.

– Nisam našao tačan razlog zašto na „Ju-Es openu” u finalima nisam uspešan kao recimo u Melburnu, gde imam 5 : 0. Bilo je nekih mečeva ovde, recimo 2012. protiv Marija, ili 2013. protiv Nadala, koje sam mogao da dobijem, ali je nekoliko poena odlučilo suprotno. S druge strane, to su sjajni igrači. Nema u grend slem finalu izrazitog favorita. Drago mi je što sam prekinuo tu tradiciju da gubim u odlučujućim mečevima u Njujorku. Nadam se da ću još mnogo puta doći u priliku da se ovde borim za trofej.

Na grend slemovima ove godine srpski as ima neverovatan učinak: 27 pobeda i samo jedan poraz. Titule su osvojene u Melburnu, na Vimbldonu i u Njujorku, izgubljeno samo finale „Rolan Garosa”.

– Da sam osvojio Pariz, možda bih i ja bio u situaciji kao Serena Vilijams da kompletiram godišnji grend slem. Međutim, da sam slavio na „Rolan Garosu”, pitanje je da li bi moj Vimbldon i „Ju-Es open” bili ovakvi. Sve se sa razlogom dešava. Grend slem sezona je bila izvanredna, najbolja u mom životu. To je motiv više da nastavim tako.

Mnogi ovu godinu porede sa 2011,  kada je podigao pehare na istim turnirima:

– Sigurno je teže ponoviti nego osvojiti prvi put. Drugačiji sam igrač, drugačija osoba sada nego pre četiri godine. Sada sam otac i muž, osećam se mnogo ispunjenije. Mislim da sam i bolji teniser, fizički i mentalno jači. Pokušavam da iskoristim iskustva iz prošlosti kako bih bio što bolji u ovako velikim mečevima. To mi je sigurno pomoglo i ovde, u Njujorku.

Đoković je pokazao da je u ovom trenutku neprikosnoveni vladar „belog sporta”. Dugo se pričalo o dominaciji „velike četvorke”, sada postoji dominacija samo jednog čoveka. Potvrda je stigla u Njujorku. Svidelo se to nekome ili ne, teniski svet se još jednom poklonio Novaku Đokoviću. Srpkom Leonidi.

Vladimir Todorović

-------------------------------------------------

Publika ima pravo izbora

U finalu je blizu 90 odsto publike bilo uz Rodžera Federera. Novaka to nije mnogo uzbudilo.

– To je možda normalno kada preko puta imate čoveka koji je osvojio 17 grend slem titula, koji je bio toliko dominantan godinama, jedan od najboljih u istoriji. Šampion na terenu i van njega, koji zna kako da se nosi sa medijima, pritiscima. Ne mogu da očekujem da će većina biti na mojoj strani. Ali radim na tome, da kroz svoj stav na terenu i van njega dobijem naklonost publike. Igram u eri Federera i Nadala, dvojice možda najboljih koji su igrali tenis. To je generacija čiji sam ja deo. Nadam se da je preda mnom mnogo uspeha i podrške – diplomatski je rekao Đoković.

Košarkaši da zapečate godinu uspeha

Đoković prati uspehe ostalih naših sportista.

– Mislim da je ovo zlatna godina našeg sporta. Izvanredno! Nadam se da će košarkaši da zapečate onako kako valja. Sjajna Ivana Španović, vaterpolisti, odbojkaši, odbojkašice, mladi fudbaleri. Trudim se da ih podržavam i pratim kada god mogu. Mala smo zemlja u poređenju sa Amerikom i ostalim silama sa Zapada, a opet imamo toliko uspeha. To je još jedan pokazatelj da je sport najbolji način da se naša zemlja predstavi u lepom svetlu – rekao je Đoković.

Pad bez većih posledica

Na početku četvrtog gema Novak Đoković je doživeo neprijatan pad. U pokušaju da stigne jednu lopticu, okliznuo se i pao. Izgledalo je prilično bolno.

– Teren je zbog kiše koja je ranije padala još uvek bio malo vlažan. Napravio sam pokret i videli ste šta se dogodilo. Na sreću nije bilo ništa ozbiljno. Imam par ogrebotina po telu, ali ništa nisam teže povredio ili slomio. Pad me malo poremetio, pa su mi bila ptrebna dva, tri gema, da ponovo uđem u pravi ritam.

Ček na 3.800.000 dolara

Kao pobednik turnira u Njujorku, Novak Đoković je inkasirao 3.300.000 dolara. Na tu sumu je dodato još pola miliona zelenih novčanica za osvojeno ukupno drugo mesto na američkoj turneji, tako da je konačan iznos 3.800.000. Federer je inkasirao 1.600.000 dolara.

Večna lista grend slem titula

Rodžer Federer (Švajcarska)     17

Rafael Nadal (Španija)   14

Pit Sampras (SAD)    14

Rod Lejver (Australija)    11

Bjern Borg (Švedska)        11

Novak Đoković (Srbija)     10

Podrška Srba

U Velikoj jabuci su Novaka Đokovića uglavnom podržavale male grupice srpskih navijača, grupisane na gornjim nivoima. Bilo ih je u dresovima Srbije, Crvene zvezde i Partizana. Na kraju meča je grupa navijača Novaka Đokovića, ali i Zvezde, razvila transparent „Vetar u leđa da ti daje kad vetra nestane – Nišlije”.

Finale odlagano tri sata

Finale u Njujorku je trebalo da počne u 16 sati po lokalnom vremenu (22 po našem). Međutim, kiša je krenula da pada nekoliko minuta pre početka i prestala tek oko 18.45. Meč je počeo u 19.15.

Počasni krug

Po osvajanju titule Novak je na terenu ostao skoro 30 minuta, gde je davao intervjue i delio autograme. Otišao je do svlačionice, gde je sa timom proslavio veliki uspeh. Usledila je konferencija za novinare, pa onda još jedan odlazak na stadion na razgovor sa pojedinim televizijskih ekipama. Meč je završen oko 23.30 po lokalnom vremenu, a Đoković je stadion napustio negde oko 1 sat posle ponoći.

Devet titula za pet godina

Od početka 2011, Novak Đoković je od 20 mogućih grend slem titula osvojio devet (četiri u Melburnu, tri na Vimbldonu i dve u Njujorku). Pored toga je još šest puta bio finalista, što dopunjuje utisak o njegovoj dominaciji u proteklom periodu.

Sa Federerom izjednačeno 21 : 21

Novak Đoković i Rodžer Federer su u Njujorku ukrstili rekete 42. put. Posle trijumfa srpskog asa sada je skor izjednačen 21 : 21. Međutim, Đoković je uspešniji u važnijim mečevima. U grend slem finalima je sada 3 : 1 za Srbina, a u svim mečevima na četiri najveća turnira – 9 : 6.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Novak Đoković finale

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nole sam jači od svih!

Izvor: Večernje novosti, 14.Sep.2015

KADA bi se deseti korak Novaka Đokovića ka teniskoj besmrtnosti ekranizovao, ulogu našeg asa tumačio bi Džerard Batler, koji je u filmu "300" bio isto tako maestralan u neravnopravnoj epskoj borbi protiv nadmoćne vojske. Jubilarnu desetu grend slem titulu, najbolji srpski teniser izvojevao je...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.