Srbija postavlja spomenike Tesli u Njujorku, Moskvi, Pekingu, Sidneju...

Izvor: Press, 20.Avg.2013, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija postavlja spomenike Tesli u Njujorku, Moskvi, Pekingu, Sidneju...

Kako piše "Danas", replika spomenika biće najverovatnije postavljena i u Filadelfiji, povodom 200 godina od dolaska Srba u Ameriku.

List navodi i da bi uskoro trebalo da počnu pregovori sa vlastima svih gradova u kojima je Tesla živeo i stvarao kako bi se u njima postavio po jedan spomenik ovom velikom naučniku.

Istovremeno, kako navodi "Danas", postoji mogućnost da se isti spomenik postavi i u gradovima u kojima Tesla nikada nije boravio, poput Moskve, Pekinga >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i Sidneja.

Aleksandar Vlajković, zamenik direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i inicijator ove akcije rekao je za "Danas" da postoji ideja i da se ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu postavi spomenik Tesli.

"Tesline zasluge za sveukupan progres čovvečansta su ogromne. Spomenik je najmanje čime mu se možemo odužiti za ono što nam je pružio, otvorivši beskonačnu perspektivu razvoja...", rekao je Vlajković.

"Večernje novosti" pišu da će spomenik autora Nikole Koke Jankovića biti predstavljen na izložbi posvećenoj Teslinom delu u Galeriji SANU 21. avgusta, gde će biti izložena sedam dana.

Taj list navodi da će delo Jankovića potom krajem septembra biti postavljeno ispred Tesline laboratorije u Šorhemu, u Njujorku.

Dnevnik "Kurir" navodi da je Vlajković rekao da se spomenik Tesli otkriva u godini kada se obeležava 70 godina od njegove smrti.

"Izložba ''Svetlost Teslinog dela'', posle postavke u Galeriji SANU, seli se u Njujork i biće postavljena u zgradi Misije Srbije u UN", rekao je Vlajković.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.