Tesla dobija spomenik u Njujorku

Izvor: B92, 19.Avg.2013, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tesla dobija spomenik u Njujorku

Spomenik velikom srpskom naučniku Nikoli Tesli biće 23. septembra postavljen ispred Tesline laboratorije u Šorhemu, u Njujorku, jedinog sačuvanog objekta u kome je naučnik živeo i radio, saznaje Danas.

Kako objašnjava izvor našeg lista, očekuje se da bi otkrivanju spomenika trebalo da prisustvuju i srpski zvaničnici, a moguće je i da će na tom događaju biti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Skulptura >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u bronzi je rad akademika Nikole Koke Jankovića, vajara.

Takođe, replika spomenika biće najverovatnije postavljena u Filadelfiji, povodom 200 godina dolaska Srba u Ameriku, a uskoro bi trebalo da počnu i pregovori sa vlastima gradova u kojima je Tesla živeo i stvarao - Budimpešti, Beču, Parizu, Čikagu, Pitsburgu, da se na odgovarajućem mestu postavi po jedan spomenik velikom srpskom naučniku. Istovremeno, postoji mogućnost da se isti spomenik postavi i u gradovima u kojima Tesla nikada nije boravio - Moskvi, Pekingu, Sidneju...

Aleksandar Vlajković, zamenik direktora Kancelarije za dijasporu i inicijator ove akcije,kaže za Danas da postoji ideja i da se ispred Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, u Knez Mihailovoj ulici, postavi spomenik Tesli.

- Pokrenućemo inicijativu sa SANU da se spomenik Tesli postavi ispred Akademije, uz samu zgradu. Tesline zasluge za sveukupan progres čovečanstva su ogromne. Spomenik je najmanje čime mu se možemo odužiti, za ono što nam je podario, otvorivši beskonačnu perspektivu razvoja. Srpski narod će se ponositi svakim spomenikom Tesli ma gde bio - naglašava Vlajković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić otkriva spomenik Nikoli Tesli u Njujorku

Izvor: Kurir, 20.Avg.2013, 02:02

Predsednik Srbije će 23. septembra predstaviti spomenik naučniku ispred njegove laboratorije u Šorhemu..BEOGRAD - Konačno...Dugo najavljivano, svečano otkrivanje spomenika Nikoli Tesli zakazano je za 23. septembar u Njujorku, ispred njegove laboratorije u Šorhemu...Očekuje se da spomenik otkrije...

Nastavak na Kurir...

Tesla dobija spomenik u Njujorku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2013

Spomenik velikom srpskom i svetskom naučniku Nikoli Tesli biće krajem septembra postavljen ispred jedinog sačuvanog objekta u kojem je on živeo i radio - laboratorije u Šorhemu u Njujorku, piše danas beogradska štampa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.