Šokantan preokret: Masakr je napravila Ukrajina VIDEO

Izvor: B92, 19.Sep.2023, 09:23

Šokantan preokret: Masakr je napravila Ukrajina VIDEO

Njujork tajms objavio da podaci s kojima raspolažu ukazuju na to da je za masakr na pijaci u Kostjantinovki kriva Ukrajina, a ne Rusija.

Index.hr podseća da je raketni napad na taj grad na istoku Ukrajine bio jedan od najsmrtonosnijih u poslednjih nekoliko meseci. Ubijeno je najmanje 15 civila, a više od 30 ih je ranjeno. Raketa je pogodila pijacu, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komadi metala kojima je bila napunjena bojeva glava probijali su prozore i zidove. Neke žrtve su ranjene do neprepoznatljivosti.

Manje od dva sata nakon napada ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski okrivio je ruske "teroriste" za napad, a mnogi su mediji sledili taj primer.

Međutim, istraga Njujork tajmsa, koji je prikupio i analizirao fragmente projektila, satelitske snimke, iskaze svedoka i objave na društvenim mrežama, snažno sugeriše da je katastrofalni udar bio rezultat zalutale ukrajinske rakete protivvazdušne odbrane ispaljene iz sistema "Buk".

Stručnjaci za protivvazdušnu odbranu su tom listu objasnili da rakete poput one koja je pogodila pijacu mogu da skrenu s kursa iz raznih razloga, uključujući elektronski kvar ili "peraju" za navođenje koja je oštećena ili odsečena u trenutku lansiranja.

Takođe, navodi se da je na lokalnom Telegram kanalu izveštavano o ukrajinskoj artiljerijskoj vatri iz grada samo par minuta pre udara na pijacu.

Portparol ukrajinskih oružanih snaga rekao je da bezbednosna služba te zemlje istražuje incident i prema nacionalnom zakonu ne može dalje da je komentariše.

Ukrajinske vlasti najpre su, kako piše Njujork tajms, najpre pokušale da spreč novinare tog lista da pristupe krhotinama projektila i području udara neposredno nakon udara. Ali, novinari su na kraju uspeli da dođu na mesto događaja, ispitaju svedoke i pokupe ostatke korišćenog oružja.

Zatim, snimci bezbednosnih kamera pokazuju da je projektil doleteo u Kostjantinovku iz smera teritorije pod kontrolom Ukrajine, a ne iza ruskih linija.

Dok se čuje zvuk projektila koji se približava, čini se da najmanje četiri pešaka istovremeno okreću glave prema nadolazećem zvuku. Okrenuti su prema kameri - u smeru teritorije pod kontrolom Ukrajine. Nekoliko trenutaka pre nego što udari, vidljiv je odraz projektila na krovovima dva parkirana automobila, pokazujući da putuje sa severozapada.

Bojeva glava projektila detonira nekoliko metara iznad tla neposredno pre udara, razbacujući metalne fragmente. Nastali krater i oštećenje koje se proteže od tačke detonacije u skladu su s projektilom koji dolazi sa severozapadne rute, rekao je za Tajms stručnjak za eksplozive.

Dokazi koje je prikupio Njujork tajms takođe pokazuju da je nekoliko minuta pre udara ukrajinska vojska lansirala dve rakete zemlja-vazduh prema ruskim položajima iz grada Družkivke, 16 kilometara severozapadno od Kostjantinovke.

Navodi se i da su novinari bili su u gradu Družkivka kada su čuli ispaljivanje projektila u 14 sati, nakon čega je usledilo drugo ispaljivanje, nekoliko minuta kasnije. Igrom slučaja, jedan član Tajmsovog tima je glasovnom porukom snimio prvo lansiranje.

Stanovnici Družkivke takođe su javili o lansiranju u to vreme na lokalnom Telegram kanalu. "Još jedan", stajalo je u objavi u 14:03, misleći na drugo lansiranje projektila.

Meštani u blizini ispaljivanja opisali su ih kao "nenormalno glasne" - glasnije od zvukova rata na koje su navikli - što je u skladu s izjavama svedoka ranijih ispaljivanja raketa iz "Buka".

Tajming tih lansiranja je u skladu s vremenskim okvirom za projektil koji je pogodio pijacu u Kostjantinovki, oko 14:04 po lokalnom vremenu.

Osim toga, dva svedoka koja su razgovarala s Tajmsom ekla su da su videli kako su projektili ispaljeni iz Družkivke u smeru ruske linije fronta otprilike u vreme udara, a jedan od njih rekao je da je video projektile kako idu u smeru Kostjantinovke.

Ukrajinski vojnik stacioniran u Družkivki, pod uslovom anonimnosti, takođe je rekao da je čuo dva ispaljivanja projektila otprilike u isto vreme.

Jedan od svedoka takođe je rekao da su projektili ispaljeni s polja na periferiji grada, mesta za koje stanovnici kažu da ga koristi ukrajinska vojska i s kojeg su ranije videli projektile PVO.

Novinari koji su posetili to mesto su u više navrata videli znakove da ga je nedavno koristila vojska, uključujući rovove, jame za smeće i široke gusenice konzistentne s velikim vojnim vozilom.

Još jedan ključni pokazatelj su tragovi plamena,nađeni namestu lansiranja, naveo je Njujork tajms.

Dokaz da nisu Rusi je i to što je Ukrajina tvrdila da je ruska vojska gađala pijacu sa S-300, ali projektil S-300 nosi drugačiju bojevu glavu od one koja je eksplodirala u Kostjantinovki.

Metalne fasade zgrada koje su bile najbliže eksploziji bile su probušene stotinama kvadratnih ili pravouganih rupa, verojatno napravljenih kockastim predmetima.

Obimi rupa - i fragmenata pronađenih na mestu događaja - konzistentne su po veličini i obliku s jednim oružjem: projektilom 9M38, koji ispaljuje mobilno protivvazdušno “Buk”, a poznato je da Ukrajina koristi sistem “Buk”, kao i Rusija.

Isto tako, dva nezavisna vojna stručnjaka za uništavanje bombi, koji su tražili da ostanu anonimni kako bi mogli iskreno da govore, došli su do istog zaključka i rekli da fragmenti i oštećenja na mestu udara najviše odgovaraju 9M38.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Njujork Tajms: Dokazi sugerišu da je ukrajinska raketa pogodila pijacu u Konstantinovki

Izvor: Vostok.rs, 19.Sep.2023

Istraga „Njujork tajmsa“ je u ponedeljak „snažno sugerisala“ da su ukrajinske snage odgovorne za smrtonosni raketni napad na pijacu u Konstantinovki, na dan kada je američki državni sekretar Entoni Blinken posetio zemlju.. U incidentu 6. septembra u gradu Konstantinovka u Donbasu, koji...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.