Njujork Tajms: Dokazi sugerišu da je ukrajinska raketa pogodila pijacu u Konstantinovki

Izvor: Vostok.rs, 19.Sep.2023, 13:57

Njujork Tajms: Dokazi sugerišu da je ukrajinska raketa pogodila pijacu u Konstantinovki

Istraga „Njujork tajmsa“ je u ponedeljak „snažno sugerisala“ da su ukrajinske snage odgovorne za smrtonosni raketni napad na pijacu u Konstantinovki, na dan kada je američki državni sekretar Entoni Blinken posetio zemlju.
U incidentu 6. septembra u gradu Konstantinovka u Donbasu, koji je pod kontrolom Kijeva, poginulo je najmanje 15 civila, a na desetine je povređeno. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odmah je optužio Rusiju za otpočinjanje napada i ustvrdio da svaki „pokušaj da se izađe na kraj sa bilo čim ruskim“ znači zatvaranje očiju pred „drskošću zla“. Mnogi zapadni mediji i neke vlade podržale su njegovu izjavu. NjJT je saopštio da dokazi ukazuju na „tragičnu nesreću” koja je uključivala ukrajinsku protivvazdušnu raketu Buk koja je očigledno skrenula sa kursa. Novine su analizirale fragmente projektila, satelitske snimke, iskaze svedoka i objave na društvenim mrežama kako bi došli do zaključka. Napominje da su ukrajinske vlasti pokušale da spreče novinare da pristupe mestu udara. Neki ljudi koji nisu naklonjeni ruskom cilju, uključujući novinara Bilda Džulijana Ropkea i grupu za analizu obaveštajnih podataka otvorenog koda CIT, sugerisali su odgovornost Kijeva ubrzo nakon incidenta. Ukrajinska vlada je naznačila da smatra da je ruska krivica van svake sumnje. „Za šta bi bila potrebna istraga, ako je za nas sve očigledno?“ Rekao je tada medijima viši pomoćnik Zelenskog Mihail Podoljak. On je svaki drugi scenario, uključujući ukrajinsku grešku, nazvao „smešnim“. Projektil je očigledno bio jedan od dve koje su ispalile ukrajinske snage sa periferije grada Družkovke nekih 15 km severozapadno od Konstantinovke, preneo je NjJT. Projektil je verovatno bio model 9M38 koji je koristio sistem Buk, zaključile su novine na osnovu forenzičkih dokaza. S obzirom na kratku udaljenost od pretpostavljene tačke lansiranja, verovatno se srušio sa velikim delom nepotrošenog goriva, a naknadna eksplozija je ostavila tragove gorenja na mestu nesreće. Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzia pomenuo je incident u prošlonedeljnom govoru, sugerišući da ga je Kijev možda namerno organizovao kako bi se poklopio sa Blinkenovom posetom. On je dodao da, pošto su dokazi jasno u suprotnosti sa optužbom Zelenskog, „kijevski režim i njegovi sponzori pokušavaju da zataškaju ovu priču i da je drže van radara“. Ukrajinski predsednik je na sličan način pripisao Rusiji raketni napad na Poljsku u kojem su prošlog novembra ubijena dva poljoprivrednika. On je pozvao na "kolektivnu akciju" u znak odmazde, ali Varšava je saopštila da je smrt najverovatnije izazvao projektil koji je ispalio ukrajinski sistem PVO S-300. Najmanje jedan kijevski zvaničnik bio je primoran da podnese ostavku nakon što je ukrajinskim snagama pripisao udar koji je njegova vlada prikovala Rusiji. Aleksej Arestovič je u januaru napustio funkciju savetnika predsednika, zbog pritiska zbog intervjua u kojem je sugerisao da je stambeni blok u gradu Dnjepr pogođen ukrajinskom PVO raketom, a ne ruskom krstarećom raketom. Ruska vojska je od početka sukoba tvrdi da u svojim operacijama cilja samo vojne ciljeve.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Incident

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.