Izvor: eKlinika.rs, 31.Jul.2023, 17:02

Slabi imunitet i izaziva rane – šta je Candida auris i koga može najviše ugroziti

Candida auris slabi imunitet, izaziva rane, respiratorne i infekcije krvi, može da prodre u centralni nervni sisitem. Ovu gljivičnu infekciju, stručnjaci označavaju kao globalnu prijetnju po javno zdravlje. Prvi put je otkrivena u državi Njujork u Americi 2016. godine. Laboratorije su ustanovile da je Candida auris u Americi od 2013. godine . Posebno je opasna za već bolesne osobe koje se leče u hospitalnim uslovima. Stručnjaci upozoravaju da se ova gljivica prenosi prljavim >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << rukama, problem je i činjenica da su novi sojevi otporni na različite tretmane. Najopasnija je za pacijente u bolnicama, zdrave osobe ne mogu lako da se zaraze.
Kako ova gljivična infekcija slabi imunitet? Candia auris je jedna od nekoliko vrsta gljivica kandida koje se prenose na ljude. Candida auris otkrivena je u Japanu 2009. godine kada je izolovana iz inficiranog ušnog kanala. Auris je latinska reč za uho, ali ova infekcija nije ograničena samo na uho već može zahvatiti i druge delove tela.
Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti naglašava da su u povećanom faktoru rizika osobe koje često posećuju zdravstvene ustanove ili su na bolničkom lečenju. Hronični pacijenti koji imaju već oslabljen imuni sistem, zbog osnovne bolesti ili medicinskih tretmana su u riziku od Candida auris.  Ovu gljivičnu infekciju lakše mogu da dobiju i osobe koje neracionalno koriste antibiotike, pacijenti kojima su potrebne cevi za disanje ili hranjenja, kateteri.
Kada je Candia auris životno ugrožavajuća? Lekari naglašavaju da je teško otkriti simptome infekcije kod već bolesnih osoba. Simptomi variraju u zavisnosti od dela tela zahvaćenog infekcijom. Mogu se javiti otvorene rane, Candia auris može da dospe u krvotok ili uho.
Uobičajeni simptomi su visoka telesna temperatura i drhtavica koje ne prolaze i pored primene antibiotika. Siguran način dijagnostike Candie auris je specifičan laboratorijski test. Pravovremena dijagnostika ključna je za sprečavanje komplikacija, jer gljivična infekcija može biti i životno ugrožavajuća ako prodre u krvotok.
Gljivica koja slabi imunitet je otporna na lekove Candida auris prenosi se kontaktom sa kontaminiranim površinama, opremom ili ljudima. Najbolja zaštita je uredno čišćenje i dezinfekcija. Infekcija se, ipak, može uspešno lečiti antifungalnim lekovima poznatim kao ehinokandini.
Moguće je da novi sojevi Candide auris steknu otpornost na jednu ili više klasa antifungalnih lekova. Tada je i lečenje teže, u ovim slučajevima lekari pokušavaju da eliminišu infekciju kombinacijama antifungalnih lekova u veoma visokim dozama.
Svaki soj je imao drugačiji genetski kod Prema podacima iz prošle godine, do 2020. do 2021. godine broj novih slučajeva zaraze se skoro udvostručio. I pored toga što je bolji skrining, stručnjaci skreću pažnju da broj novih slučajeva vrtoglavo raste.
Istraživači su 2019. godine primetili da su se novi slučajevi zaraze Candidom auris pojavili skoro u isto vreme na tri različita kontinenta, svaki soj je imao drugačiji genetski kod. Ne zna se zašto su se infekcije pojavile u isto vreme. Pojedine teorije ukazuju da je odgovor možda u klimatskim promenama. Smatra se da se i da su gljivice otporne na mnoge lekove.
Kako da se zaštitimo? Lekari ipak naglašavaju da Candida auris u većini slučajeva nije opasna za relativno zdrave osobe. I pored toga upozorava se da je dobra higijena veoma važna, kako bi se sprečilo širenje infekcije na pacijente koji se leče od karcinoma i hroničnih bolesti.
Dijagnostika Canda auris može da bude otežana jer mnoge zdravstvene ustanove nemaju potrebnu opremu. Sve ovo povećava verovatnoću od pogrešne dijagnoze i stvara rizik za dalje širenje infekcije. Candida auris može nekoliko meseci opstati u telu zaražene osobe. Potrebno je zato detaljno se pridržavati mera opreza.  Savetuje se skrining pacijenata, predlaže se da se ograniči broj zdravstvenog osoblja koje je u kontaktu sa pacijentima koji imaju Candia auris, navodi se da je potrebno izolovati zaražene pacijente. Redovno pranje ruku i upotreba dezinfekcionih sredstva je sastavni deo bolničke higijene, koja mora biti podignuta na viši nivo u bolnicama sa zaraženim pacijentima.
Članak Slabi imunitet i izaziva rane – šta je Candida auris i koga može najviše ugroziti se pojavljuje prvo na eKlinika.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.