Izvor: RTS, 16.Okt.2021, 08:33

Selaković: Guteres deli stav šefa UNMIK-a o akcijama Prištine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guteresom. Istakao je da je generalni sekretar UN pokazao izuzetno veliko interesovanje za dešavanja u našem regionu, kao i da je reakcija Guteresa na poslednje događaje na Kosovu i Metohiji ista kao i šefa UNMIK-a Zahira Tanina.
Ministar Selaković je sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija razgovarao o sednici Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, a taj sastanak je trajao gotovo tri puta duže nego što je protokolom bilo predviđeno, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Seleković je rekao da je generalni sekretar UN pokazao izuzetno veliko interesovanje za dešavanja u našem regionu.
"Bilo je reči o sednici SB UN i izveštaju generalnog sekretara o Misiji UNMIK-a i njenoj aktivnosti u prethodnih šest meseci, od marta do septembra, gde smo dobili uveravanja da će Misija UNMIK-a nastaviti da deluje nepristrasno u skladu sa mandatom koji joj je dat i poveren u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244", rekao je šef srpske diplomatije.
Selaković je naveo da je reakcija generalnog sekretara UN na poslednje događaje na Kosovu i Metohiji ista kao i šefa UNMIK-a Zahira Tanina, koji je o tome objektivno i jezgrovito govorio.
"Reakcija je očigledna, brifing koji je Tanin izneo na sednici SB UN je i stav generalnog sekretara UN. Nije ranije bilo uobičajeno da se u brifingu iznosi ono što nije bilo obuhvaćeno izveštajnim periodom. Činjenica da je Tanin posvetio gotovo 40 odsto svog brifinga toj situaciji deli i sam generalni sekretar. To smo posvedočili u toku ovog sastanka", rekao je ministar Selaković.
Prema njegovim rečima, generalnog sekretara UN je upoznao sa rezultatima ekonomskih i društvenih reformi u Srbiji, kao i sa incijativom predsednika Aleksandra Vučića "Otvoreni Balkan", koju su kao šansu za region prepoznali predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije.
Ministar Selaković je dodao da je Guteres pozdravio tu inicijativu.
Šef srpske diplomatije je preneo da je na sastanku sa Guteresom pokazao interesovanje Srbije koja UN smatra najvažnijom međunarodnom organizacijom, ključnom za očuvanje mira i stabilnosti u celom svetu, ali i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica.
Ministar Selaković je rekao da se Guteres posebno interesovao za dešavanja u BiH i da je istakao potrebu za što većom i intenzivnijom saradnjom Srbije i Hrvatske, a u cilju što veće i bolje stabilizacije našeg regiona.
Šef srpske diplomatije je naveo i da se interesovao da li će generalni sekretar UN biti u prilici da poseti Beograd, zaključuje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković: Gutereš deli stav šefa UNMIK-a o akcijama Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2021

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, posle sednice SBUN na kojoj je razmatran redovni šestomesečni izveštaj o radu UNMIK-a, razgovarao je sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, koji je između ostalog pokazao i veliko interesovanje za dešavanja u našem regionu za situaciju u BiH,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Gutereš objektivno o KiM, interesovao se za situaciju u BiH

Izvor: Blic, 16.Okt.2021

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je posle razgovora sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom da je njegov sagovornik pokazao izuzetno veliko interesovanje za dešavanja u regionu, posebno u BiH, a objektivno je govorio i o Kosovu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.