Sednica Saveta bezbednosti o KiM; Selaković: Priština ima dva cilja VIDEO

Izvor: B92, 18.Okt.2022, 21:45

Sednica Saveta bezbednosti o KiM; Selaković: "Priština ima dva cilja" VIDEO

Sednica Saveta bezbednosti UN počela je večeras u Njujorku.

Na sednici će biti predstavljen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu misije UN na KiM (UNMIK).

Srbiju na sednici predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je da Srbija visoko ceni aktivnosti Unmika na Kosovu i Metohiji, ali da misija još nije postigla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoj glavni cilj - miran i normalan život za sve građane u južnoj pokrajini.

"Nažalost, poslednjih nekoliko meseci nisu doneli više stabilnosti i situacija u pokrajini nije takva kakva je prikazana u izveštaju. Unilateralni potezi Prištine nastavili su da svesno i sistematski doprinose etničkim podelama i doprinose diskriminaciji nealbanske populacije. Prema našim saznanjima, zabeleženo je 105 etnički motivisanih napada od početka godine", istakao je Selaković.

Pristup Prištine je problematičan, dodaje ministar, jer neodgovorno ponašanje Prištine sabotira napore, ne samo Beograda, već i Evropske unije i drugih aktera međunarodne zajednice.

Skrenuo je pažnju na ekstremno neodgovorno ponašanje Prištine, koja primenjuje takozvanu politiku reciprociteta i time demonstrira nedostatak volje da se nađe bilo kakvo kompromisno rešenje.

"Priština se fokusira na ono što je bilo u prošlosti, ali zaboravlja da pomene kako nealbanci na Kosovu žive danas. Srbi su i dalje zastrašivani na različite načine, primorani da napuste cela i gradove, a obeshrabruju se pokušaji raseljenih da se vrate", rekao je Selaković.

Privremene institucije u Prištini, ističe, sistematski rade na tome da izbrišu i kulturnu i nacionalnu raznolikost koje je preostala na Kosovu i Metohiji.

Napominje da Priština tretira i religijske obrede kao kriminal, navodeći slučaj Nikole Nedeljkovića, koji je prisustvoao proslavi Vidovdana i osuđen bez ikakvih dokaza.

"Srbija je uvek bila i ostaje duboko posvećena pronalaženju održivog rešenja mirnim sredstvima, zarad mira, stabilnosti i zajedničke budućnosti", zaključio je Selaković.

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc optužila je Beograd da krši svoje obaveze.

"Reciprocitet nije agresija, reciprocitet je najbolja međunarodna praksa, kao što to svi ovde znaju", rekla je Gervala Švarc.

Gervala Švarc je podsetila da se približava rok za zamenu tablica.

Apelovala je na Savet bezbednosti i međunarodnu zajednicu da utiču na Srbiju da, kako je rekla, ne pokušava da izazove nasilje ponovo na kraju ovog meseca.

Optužila je Srbiju da predstavlja drugu najveću pretnju za evropsku bezbednost, posle Rusije.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je od vitalnog značaja, rekao je predstavnik Velike Britanije, koji je poručio da London pruža punu podršku dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Istakao je da odluke o ličnim kartama i registarskim tablicama ne bi trebalo da budu korišćene kao izgovori za blokade i nasilje.

Pozdravio je, kako je rekao, povećano angažovanje Prištine prema manjinskim zajednicama, i istakao da je dijalog između zajednica vitalan za Kosovo.

Ohrabruje prištinsku vladu da nastavi takvo angažovanje, pogotovo prema liderima Srba na Kosovu i Metohiji.

Ambasador Ruske Federacije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Kosovo ostaje ključna tačka tenzija na Balkanu i da je potrebna velika pažnja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice.

Nebenzja je ukazao na kršenje svojinskih prava Srba, kao i na otežan povratak reseljenih iz nealbanskih zajednica.

Naveo je da su prištinske policijske snage napravile baze na imanjima Srba na severu Kosova. "Atmosfera mržnje prema Srbima se ohrabruje", upozorio je Nebenzja.

Što se tiče dijaloga, ruski ambasador je ocenio da je statusno neutralna pozicija Brisela dovedena u pitanje. "Niko nikada nije pokušao da primora Prištinu da primeni sporazume, čak ni Evropska unija kao medijator", ukazao je Nebenzja.

Navodi da Priština stalno zahteva da joj Zapad obezbedi vojnu pomoć i ocenjuje da su joj namere daleko od miroljubivih.

"Zapadne zemlje postupaju kao da rezolucija 1244 uopšte ne postoji. Nastavljaju da pripremaju takozvane alternativne opcije za rešenje situacije u korist Prištine", ističe Nebenzaj i navodi kao primer nedavni francusko-nemački predlog rešenja.

Ističe da Brisel i Vašington koriste pretnje i ucene da bi se Beograd primorao na ustupke.

"Podržavamo misiju Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji. To je najvažniji garant bezbednosti na Kosovu i Metohiji", zaključio je Nebenzja.

Sjedinjene Američke Države su posvećene očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, pogotovo u današnje vreme nestabilnosti u Evropi, izazvano invazijom Rusije na Ukrajinu, rekao je predstavnik SAD.

"Radićemo sa evropskim partnerima ka postizanju mira i osnaživanju demokratije i vladavine prava", poručio je američki diplomata.

SAD, kako je istakao, podržavaju dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije, da bi se postigala sveobuhvatna normalizacija odnosa i međusobno priznanje.

Snažno ohrabruje Beograd i Prištinu da smanje tenzije i ublaže zapaljivu retoriku.

Pozvao je obe strane da zajedno sa SAD i EU rade na dijalogu i da izbegnu tenzije oko registarskih tablica.

Nada se da će biti postignut dogovor i o tablicama, kao i o ličnim kartama.

"Dijalog pod pokroviteljstvom EU ostaje glavni mehanizam", poručio je predstavnik SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.