Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu 19. novembra

Izvor: Blic, 31.Okt.2013, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu 19. novembra

Njujork - Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti predstavljen najnoviji izveštaj generalnog sekretara Ban Ki-muna o situaciji na Kosovu i Metohiji biće održana 19. novembra, saznaje Tanjug u sedištu svetske organizacije na Ist riveru u Njujorku.

Ban je u izveštaju koji je dostavljen Tanjugu iz njegovog kabineta, istakao značaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uspeha predstojećih lokalnih izbora na KiM, naročito na severu Kosova, naglasivši da je to važno za buduću konsolidaciju mira i stabilnosti na tom prostoru, pohvalivši istovremeno napore Vlade Srbije zbog snažne kampanje da Srbi izađu na izbore.

Prvi čovek UN je u izveštaju koji se odnosi na period od 16. jula do 15. oktobra ocenio bezbednosnu situaciju na Kosovu kao suštinski mirnu, ali sa povremenim etničkim incidentima, pri čemu je naveo da obe strane pokazuju pojačanu posvećenost sprečavanju tenzija na terenu, da bi omogućile da dijalog Beograda i Prištine i implementacija dogovorenog idu dalje.

Ban je upozorio da, iako je rukovodsvo Srbije privrženo učešću kosovskih Srba na lokalnim izborima, i dalje postoji snažna kampanja na severu Kosova protiv izlaska na izbore.

On je pohvalio Beograd i Prištinu zbog njihovog kontinuiranog zalaganja u dijalogu koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, rekavši da su njihovi lideri na brojne izazove koji su se pojavili u tom procesu odgovorili sa "vizijom i istrajnošću".

"Napredak na terenu ka miru i stabilnosti biće od ključne važnosti za težnje Srbije i Kosova ka evropskim integracijama. Obe strane su preduzele impresivne korake da bi se približile tom cilju i dalji napredak u normalizaciji odnosa, pod kriterijumima EU, biće od najvećeg značaja", zaključio je generalni sekretar UN.

On je ukazao da su pripreme za izbore nosile mnoštvo političkih i proceduralnih izazova, od registracije birača van Kosova, izgleda izbornog materijala, kao i zastupljenosti Srba u Centralnoj izbornoj komisiji, i dodao da su ta pitanja rešena kroz stalni dijalog dve strane.

"Rukovodstvo Srbije je pružilo snažnu podršku kosovskim Srbima da učestvuju na izborima, i do kraja perioda za registraciju ukupno 103 politička subjekta, uključujući i 19 na severu Kosova, podnelo je zahtev Centralnoj izbornoj komisiji Kosova", naveo je Ban.

Izveštaj, koji će biti pročitan na sednici Saveta bezbednosti UN, govori i o ubistvu pripadnika Euleksa 19. septembra, i ukazuje da Euleks u istrazi ima pomoć kosovske policije i kancelarije Specijalnog tužioca, kao i da je svoju punu pomoć obećala i Vlada Srbije.

Prema navodima UNMIK-a na Kosovu je u prethodna tri meseca zabeleženo 76 incidenata koji se tiču manjinskih zajednica, dok je u tri meseca pre toga zabeleženo 90 takvih incidenata.

Kada su u pitanju nestala lica, Ban u izveštaju navodi da je od dolaska Euleksa pre pet godine, izvedeno 407 terenskih operacija i da je 355 pronađenih posmrtnih ostataka vraćeno porodicama žrtava. Međutim, još uvek se 1720 ljudi vodi kao nestalo od sukoba 1998-1999.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savet bezbednosti UN o Kosovu 19. novembra

Izvor: Mondo, 31.Okt.2013

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti predstavljen najnoviji izveštaj generalnog sekretara Ban Ki-muna o..

Nastavak na Mondo...

Dačić: Srbi sa Kosova da misle o svojoj sudbini, neću ja dolaziti puškom da vas branim!

Izvor: Press, 31.Okt.2013

"Pozivam Srbe sa Kosova i Metohije da ne slušaju političare koji gledaju da na taj način dobiju političke poene, već da misle o sebi i svojoj sudbini, jer neće sutra da dođe ni (Vojislav) Koštunica, ni Dačić da ih puškom brani ako, ne daj bože, bude trebalo", istakao je premijer u Skupštini...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.