Sedlaček motiviše svetske nade na Menhetnu

Izvor: Politika, 10.Feb.2015, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedlaček motiviše svetske nade na Menhetnu

Naš trener, direktor kampa „Košarke bez granica“ za Evropu, biće jedan od trojice mentora najvećim svetskim talentima za vreme „Ol stara“ u Njujorku

Od petka do nedelje Njujork će biti domaćin tradicionalnog „Meča svih zvezda“ NBA, ali i prvog svetskog kampa „Košarka bez granica“ koji je od osnivanja 2001. imao svoja kontinentalna izdanja. Jedan od glavnih ljudi u ovom kampu - >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odskočnoj daski za 33 igrača čije se ime našlo na draftu NBA - jeste i naš trener Marin Sedlaček. Ovaj stručnjak je sazrevao uz mudrosti velikana koji su prošli kroz Zvezdin dom na Malom Kalemegdanu, svetsko ime je stekao u višedecenijskom dokazivanju na globalnim projektima NBA, a narednog vikenda predstavljaće nas na događaju koji okuplja 39 talenta iz 23 zemlje. Među njima je i Zvezdin junior Nikola Rakićević.

–Projekat “Košarka bez granica“ pokrenula je 2001. NBA zajedno sa Fibom i Unicefom, sa željom da se preko sporta „pomire zaraćene strane“ – kaže Marin Sedlaček za „Politiku“. - Mi smo prvi sa ovih prostora koji su bili uključeni u to, pet bivših jugoslovenskih republika, jer su tada Srbija i Crna Gora još uvek bile zajedno. Odatle je krenula ideja koja je kasnije prerasla u druge principe, vezane za Afriku, Aziju, Južnu Ameriku. Kamp okuplja igrače od 17-18 godina koji rade sa NBA košarkašima i trenerima, ali i sa evropskim stručnjacima, i tako dobijaju predstavu o tome koliko su blizu ili daleko u odnosu na svoje vršnjake, ali i u odnosu na one u NBA. Postojala je dugo ideja da se napravi globalni kamp koji bi objedinio najperspektivnije iz celog sveta. To je sve do sada bilo neizvodljivo, zbog poklapanja sa kontinentalnim takmičenjima, a onda je NBA došla na ideju da se to organizuje za vreme „Ol star“ vikenda NBA.

Kamp će se održati u jednom koledžu na Menhetnu i okupiće talente iz Afrike, Amerike, Azije i Evrope, rođene 1997. i mlađe. Pored Marina Sedlačeka (Filadelfija `76), direktori kampa su i Masai Ujiri (Toronto Reptors) i Geršon Rozas (Hjuston Rokets), a uključeni su i igrači iz NBA Stiven Adams (Novi Zeland, Ohlahoma Tander), Gorgi Dieng (Senegal, Minesota Timbervulfs), Danilo Galinari (Italija, Denver Nagets) i Tijago Spliter (Brazil, San Antonio Spars). Neki od njih su i sami prošli kroz ovaj kamp, a narednog vikenda preneće svoja iskustva svojim naslednicima.

–Poklopilo se da prvi svetski kamp kreće od Njujorka i veći izazov od toga ne može da bude. Novo je i to što će se učesnicima kampa približiti jedan veliki događaj kao što je Ol star NBA. – govori Sedlaček, jedini uz Kim Bohuni (potpredsednica NBA) koji je tu sve vreme od osnivanja „Košarke bez granica“. - Svakog dana talenti će raditi s jednim od direktora kampa među kojima sam i ja, kao predstavnik Evrope. Imaćemo po jedan seminar dnevno vezan za neke životne stvari. Ja ću sa Galinarijem pričati o motivaciji, a posle toga ćemo imati individualne stanice, pomešane za bekove i centre, pa igru pet na pet, takmičenje u šutu kroz različite situacije... Našu zemlju predstavljaće Nikola Rakićević koji je bio u idealnoj petorci Svetskog prvenstva za igrače do 17 godina.

A. Miletić

objavljeno: 11.02.2015
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.