Izvor: JUGpress.com, 15.Okt.2021, 19:12

Savet bezbednosti o Kosovu

NJUJORK

Ambasador Rusije u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku Vasilij Nebenzja je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti svetske organizacije izjavio da bi civilna misija UN na Kosovu (UNMIK) trebalo da nastavi da deluje, dok je američki predstavnik ocenio da je misija uspešno ispunila ciljeve iz mandata, zbog čega treba da se okonča.

Predstavnik SAD je rekao da UNMIK nije imao značajnu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ulogu u rešavanju nedavnog problema na Kosovu, vezanog za automobilske registarske tablice.

Svetska organizacija ima važnu ulogu na Zapadnom Balkanu, ali to ne uključuje prisustvo mirovne misije na Kosovu. Potrebno je efikasnije prisustvo, ocenio je američki predstavnik.

Nebenzja je izjavio da je situacija na severu Kosova zabrinjavajuća proteklih meseci, jer Priština izaziva veštačke napetosti.

Zabeležen je dvostruko veći broj napada na nealbance u poređenju sa prošlom godinom, rekao je Nebenzja, uz tvrdnju da je ideja o formiranju kosovske vojske neprihvatljiva.

Pregovori između Beograda i Prištine su jedini način pronalaženja rešenja na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezebdnosti UN, ocenio je Nebenzja.

Predstavnica Francuske je izjavila da je odnos Beograda i Prištine vezan za evropsku bezbednost.

Ne postoji alternativa dijalogu o sporazumu o trajnom rešenju. Tražimo da obe strane ispune preuzete obaveze, bez odlaganja, rekla je francuska predstavnica.

Ona je, uz konstataciju da Srbija i Kosovo imaju zajedničku evropsku budućnost, navela da je stabilizacija odnosa važna za bezbednost regiona.

Predstavnik Kine je poručio da Peking poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i pozdravlja nastojanja Beograda na pronalasku političkog rešenja, prihvatljivog za obe strane.

Dijalog je jedino rešenje i jednostrane akcije ne doprinose bezbednosti, izjavio je kineki predstavnik i ocenio da Kosovo i dalje predstavlja mogući bezbednosni rizik u regionu.

Britanska predstavnica je osudila etničko nasilje na Kosovu i napade na verske objekte.

Podržavamo dijalog Srbije i Kosova radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma, u korist građana obe države, rekla je predstavnica Velike Britanije.

Ona je izjavila da je UNMIK obavio veliki posao, ali da treba razmotriti njegovu novu ulogu, kako bi se bolje suočio sa novim izazovima.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.