Samo jedna žena u Savetu bezbednosti

Izvor: RTS, 17.Mar.2016, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo jedna žena u Savetu bezbednosti

Broj žena diplomata u Ujedinjenim nacijama nikada nije bio veliki, a samo je mali broj njih u poslednjih 70 godina predstavljao svoje zemlje u Savetu bezbednosti.
Tokom 2014. godine bilo ih je rekordnih šest, u 2015. četiri, da bi danas bila samo jedna, ambasadorka SAD Samanta Pauer.

Na godišnjem sastanku Komisije UN za položaj žena ove nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Njujorku, ocenjeno je da je Savet bezbednosti i dalje telo kojim dominiraju muškarci, i istaknuto da je potrebno da se žene mnogo više uključe u rešavanje pitanja mira i bezbednosti u svetu.
Zvaničnik UN Džefri Feltman ocenio je da to što je samo jedna žena u Savetu bezbednosti ukazuje na potrebu "održive privrženosti" rodnoj ravnpravnosti u rešavanju kriza i sukoba u svetu.
Generalni sekretar Ban Kimun povećao je na 20 odsto broj žena svojih podsekretara i pomoćnika, a broj ambasadorki u UN povećao se u poslednjih 20 godina sa sedam na 37, što je takođe 20 odsto, rekao je Feltman i naglasio da to i dalje nije dovoljno.
Prva žena ambasadorka u Savetu bezbednosti bila je Čileanka Ana Figureoa Gahardo, 1952. godine, a prva Amerikanka članica tog najvišeg izvršnog tela UN bila je Džin Kirkpatrik, 1981. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Samo jedna žena u Savetu bezbednosti

Izvor: Blic, 17.Mar.2016

Broj žena u Ujedinjenim nacijama je uvek bio mali, a danas samo jedna žena ima priliku da predstavlja svoju zemlju u Savetu bezbednosti UN, ambasadorka SAD Samanta Pauer...U poslednjih 70 godina samo nekoliko žena dobilo je mesto u Savetu bezbednosti UN, najviše ih je bilo šest, koliko je zabeleženo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.