Samo jedna žena u Savetu bezbednosti

Izvor: Blic, 17.Mar.2016, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo jedna žena u Savetu bezbednosti

Broj žena u Ujedinjenim nacijama je uvek bio mali, a danas samo jedna žena ima priliku da predstavlja svoju zemlju u Savetu bezbednosti UN, ambasadorka SAD Samanta Pauer.

U poslednjih 70 godina samo nekoliko žena dobilo je mesto u Savetu bezbednosti UN, najviše ih je bilo šest, koliko je zabeleženo 2014. godine, a četiri ih je bilo 2015. godine, preneo je AP.

Na godišnjem sastanku Komisije UN o statusu žena, održanom ove nedelje, četiri ambasadora UN govorili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su o tome kako je biti deo ovog tela, kojim dominiraju muškarci, i poručili da je neophodno da se više žena postavi na ključne pozicije kada je reč o pitanjima međunarodnog mira i bezbednosti.

Zamenik generalnog sekretara UN za politička pitanja Džefri Feltman ocenio je da samo jedna žena u Savetu bezbednosti ukazuje na potrebu "održive privreženosti" rodnoj ravnopravnostii u rešavanju svetskih kriza i sukoba dodajući da žene nisu nadmašene u brojnosti samo u Savetu bezbednosti.

Feltman je istakao da je generalni sekretar UN Ban Ki-Mun povećao broj podsekretara i pomoćnika generalnog sekretara u inostranstvu na 20 odsto, a broj žena ambasadora u UN porastao je u poslednjih 20 goidna sa sedam na 37, što je 20 odsto više "ali još nije dovoljno".

Prva žena u Savetu bezbednosti bila je Ana Figureoa Gahardo iz Čilea 1952. godine, a prva Amerikanka u toj organizaciji UN bila je ambasadorka Džin Kirkpatrik, 1981. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.