Ruski pilot ispalio projektil: Pogođen borbeni avion?

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 13:29

Ruski pilot ispalio projektil: Pogođen borbeni avion?

Ruski borbeni avion ispalio je projektil na britanski špijunski avion koji je leteo iznad Crnog mora prošlog septembra.

To se navodi u nedavno otkrivenim poverljivim izveštajima američkih obaveštajnih službi.

Njujork tajms piše da je incident bio mnogo ozbiljniji nego što je u početku prikazano i da je mogao da se pretvori u čin rata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Dva američka odbrambena zvaničnika tvrde da je ruski pilot pogrešno protumačio šta mu je govorio radarski operater na zemlji i mislio da ima dozvolu da puca. Pilot je stoga ispalio, ali projektil nije pravilno lansiran. Britanski ministar odbrane Ben Volas opisao je incident kao "potencijalno opasan" u oktobru.

Jedan od dokumenata koji je procurio otkriva kako je ruski pilot 29. septembra "skoro oborio" britanski avion. Ruska ambasada u Vašingtonu odbila je da komentariše objavljene dokumente. Tenzije između osmatračkih aviona iz SAD i drugih članica NATO-a i ruskih borbenih aviona iznad Crnog mora prisutne su godinama, posebno nakon što je Rusija nelegalno anektirala Krim 2014. godine.

Razlog za dodatnu eskalaciju je činjenica da se Ukrajina sve više oslanja na obaveštajne podatke prikupljene sa Zapada za odbijanje ruske invazije. Ruski ratni avion je prošlog meseca oborio američku bespilotni letelicu iznad Crnog mora, izazvavši njen pad u međunarodnim vodama. Bio je to prvi poznati fizički kontakt između ruske i američke vojske od početka rata u Ukrajini.

Dva američka zvaničnika potvrdila su ozbiljnost septembarskog incidenta. Tvrde da je došlo do bliskog susreta dva ruska borbena aviona Su-27 i britanskog aviona RC-135 Rivet Joint. Reč je o britanskom avionu koji često ima posadu od oko 30 ljudi i sposoban je da presreće radio-saobraćaj.

Zvaničnici su rekli da je britanski avion presreo komunikaciju između ruskog radarskog kontrolora na zemlji i jednog od pilota ruskog Su-27. Oni su naglasili da se britanski Rivet Joint nalazi u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini obale Krima. Oni navode da piloti ruskog aviona nisu bili u vidnom dometu britanske patrole, ali su bili opremljeni raketama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AMERIČKI DOKUMENTI OTKRILI ZASTRAŠUJUĆU TAJNU: U novembru svet bio na ivici globalnog sukoba, samo jedna stvar sprečila eskalaciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2023

Ruski avion je leteo iznad Crnog mora kada je njegov pilot poverovao da ima dozvolu za pucanje, navodi se u tajnom izveštaju američke obaveštajne službe...Ruski borbeni avion ispalio je projektil na avion britanskih snaga (RAF) s posadom iznad Crnog mora u novembru prošle godine, što je moglo da...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.