AMERIČKI DOKUMENTI OTKRILI ZASTRAŠUJUĆU TAJNU: U novembru svet bio na ivici globalnog sukoba, samo jedna stvar sprečila eskalaciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2023, 16:00

AMERIČKI DOKUMENTI OTKRILI ZASTRAŠUJUĆU TAJNU: U novembru svet bio na ivici globalnog sukoba, samo jedna stvar sprečila eskalaciju

Ruski avion je leteo iznad Crnog mora kada je njegov pilot poverovao da ima dozvolu za pucanje, navodi se u tajnom izveštaju američke obaveštajne službe.

Ruski borbeni avion ispalio je projektil na avion britanskih snaga (RAF) s posadom iznad Crnog mora u novembru prošle godine, što je moglo da dovede do eskalacije sukoba, piše u tajnim obaveštajnim podacima koji su prošle nedelje procurili u javnost.

Ono što bi moglo potencijalno da dovede do eskalacije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sukoba za dlaku je izbegnuto nakon što se jedan od pilota zakačio na RAF RC-135 Rivet Joint, koji ima do 30 članova posade.

Prošle godine ministar odbrane, Ben Volas, otkrio je neke detalje ovog incidenta. On je tada za lansiranje rakete okrivio "tehnički kvar" na lovcu SU-27.

Međutim, kada su se pojavili novi detalji ovog incidenta bačeno je novo svetlo na ovaj slučaj.

Dokumenti pokazuju da su u svom izveštaju o incidentu, zvaničnici američke odbrane tvrdili da je ruski pilot pogrešno protumačio šta mu je govorio radarski operater na zemlji.

Mislio je da ima dozvolu da puca, usresredio se na špijunski avion, a zatim je lansirao projektil tokom incidenta.

Na sreću, sistem koji je trebalo da lansira projektil je bio pokvaren, pa je navodno na taj način izbegnut veći incident.

Russia fired a missile at manned British RAF jet over Black Sea and only a malfunction stopped it from being blown out of the sky, leaked documents reveal

via https://t.co/xJz3oVK9fD https://t.co/IxPVqu89aE

— News Wagg (@fmdiscr) April 13, 2023

Jedan od zvaničnika koji je obavešten o susretu opisao je ovu situaciju kao vrlo zastrašujuću.

Tada je ministar odbrane rekao poslanicima kako je nenaoružani "RAF Rivet Joint" bio u rutinskoj patroli u međunarodnom vazdušnom prostoru u septembru kada su ga pratila dva borbena aviona SU-27.

Volas je zatim otkrio da je tokom 90-minutne interakcije blizu obale Ukrajine jedan od SU-27 ispalio projektil u blizini britanskog aviona.

Tokom vikenda The Washington Post je objavio da se u poverljivim dokumentima incident spominje kao "skoro obaranje UK RJ", što je naziv borbenog aviona.

Ministarstvo odbrane je, međutim, oštro demantovalo navode o incidentu koji su otkriveni u dokumentima

- Značajan deo sadržaja ovih izveštaja je neistinit i izmanipulisan - rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane.

RAF RC-135V upija neprijateljske signale i dobio je nadimak "nuk njuškalo" zbog svoje sposobnosti da detektuje čak i radijaciju.

Britanci koriste avione sa četiri motora za elektronski nadzor nad neprijateljskim ciljevima praćenjem signala sa radara i drugih sistema.

Nova otkrića o incidentu dolaze nekoliko nedelja nakon što je oboren američki dron dok je leteo iznad Crnog mora u blizini Krima i ukrajinske linije fronta.

Ruski mlaznjak SU-27 udario je u propeler drona "MK-9 Reaper", koji se zatim se srušio u more.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.