Rusija predložila pauzu u napadima na Jemen

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Apr.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija predložila pauzu u napadima na Jemen

NJUJORK/MOSKVA - Rusija je danas predstavila Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije kojom poziva na humanitarnu pauzu u vazdušnoj kampanji koju koalicija predvođena Saudijskom Arabijom sprovodi u Jemenu, saopštile su diplomate.

Rusija je pozvala 15 članica SB UN na vanredni sastanak, zbog sve više civilnih žrtava u borbama u Jemenu.

Nasilje u toj zemlji naglo se pojačalo kada je 26. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << marta Saudijska Arabija i njena koalicija započela vazdušne napade, kako bi zaustavila napredovanje šitskih pobunjenika poznatih kao Huti, koji su primorali jemenskog predsjednika Abderaboa Mansura Hadija da pobegne u tu zemlju, podsjetio je AFP.

U rezoluciji se koalicija poziva da na izvjesno vrijeme obustavi vazdušne napade kako bi omogućila evakuaciju stranaca iz Jemena, rekao je diplomata SB UN za francusku agenciju.

U tekstu nije navedeno koliko bi pauza mogla da traje.

Takođe, rezolucija ne pominje prethodne pozive koje je SB UN uputio Hutima da se povuku i vrate političkim pregovorima.

Zamjenik ruskog predstavnika u UN Vladimir Šafronkov, rekao je novinarima da će pauza u napadima osigurati bezbjednu evakuaciju ljudi iz Jemena.

Podsekretar UN za humanitarna pitanja Valeri Amos, rekla je juče da je "ozbiljno zabrinuta" za sudbinu civila zarobljenih u sukobima, pošto su humanitarne agencije saopštile da je samo za dvije sedmice u Jemenu ubijeno 519, a povrijeđeno oko 1.700 ljudi.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusi za pauzu u napadima na Jemen

Izvor: B92, 04.Apr.2015

Rusija je tražila od SB UN da pozove na "humanitarnu pauzu" u sukobima u Jemenu, kako bi se pomoglo diplomatama i civilima koji su ostali zarobljeni...U nacrtu rezolucije koji je poslat članicama Saveta UN, traži se uvođenje "redovnih i obaveznih" pauza u vazdušnim napadima koalicije predvođene...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.