Roni Kjuber u Centru „Sava“

Izvor: Blic, 02.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roni Kjuber u Centru „Sava“

Njujorški džez saksofonista Roni Kjuber nastupiće 3. februara (20.30) u restoranu u Centru „Sava" sa „Big bendom" RTS-a, koji obeležava 60 godina postojanja.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Galeriji „New Moment" najavljeno je da će na programu biti aranžmani Kjuberovih kompozicija, kao i dela drugih autora poput Boba Beldena (numera „Genesis" sa albuma „Black Dahlia") i Čarlsa Mingusa, ali i pop pevačice Šade („Love >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Is Stronger Than Pride"). Takav izbor je sasvim u skladu sa stilom Ronija Kjubera, koji je dosad u karijeri nastupao sa džez legendama poput Slajda Hemptona i Lajonela Hemptona (tokom šezdesetih godina), ali i sa rok eksperimentatorima poput Frenka Zape. To iskustvo mu je dalo novi zamajac, pa je tokom osamdesetih gostovao na albumima i koncertima zvezda poput Šake Kan, Erika Kleptona, Bi Bi Kinga i Pola Sajmona. Kjuber je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da je preksinoć imao probu sa muzičarima „Big benda", koje je upoznao na jednom festivalu u Ljubljani, a u Srbiji je prvi put bio u novembru prošle godine, kada je nastupio na Novosadskom džez festivalu. „Proba je bila zaista odlična i možete da se pohvalite sjajnim džez muzičarima, a na mene je posebno jak utisak ostavio dirigent Ivan Ilić", rekao je Kjuber. Poredeći stanje na džez sceni u Americi sa evropskom, Kjuber je rekao da je tokom Klintonove administracije situacija bila mnogo povoljnija, a da je sa Bušom sve to završeno. Upitan da prokomentariše interesovanje Bila Klintona za saksofon, Kjuber je ispričao anegdotu o tome kako ga je predsednik zamolio da mu pošalje snimke nastupa. „Situacija je bila pomalo bizarna. Sedeo sam kod kuće i pravio snimke za predsednika SAD! Danas je tako nešto, nažalost, nezamislivo."

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Saksofonista Roni Kjuber u Beogradu

Izvor: B92, 02.Feb.2008

Američki džez saksofonista Roni Kjuber (Ronnie Cuber) nastupiće u nedelju, 3. februara, kao specijalni gost "Big benda" Radio-televizije Srbije, na koncertu u restoranu Centra "Sava", najavljeno je na konferenciji za novinare u galeriji "Nju moment"...Organizator koncerta je Muzička produkcija RTS-a,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.