Saksofonista Roni Kjuber u Beogradu

Izvor: B92, 02.Feb.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saksofonista Roni Kjuber u Beogradu

Američki džez saksofonista Roni Kjuber (Ronnie Cuber) nastupiće u nedelju, 3. februara, kao specijalni gost "Big benda" Radio-televizije Srbije, na koncertu u restoranu Centra "Sava", najavljeno je na konferenciji za novinare u galeriji "Nju moment".

Organizator koncerta je Muzička produkcija RTS-a, a ovo je prvi koncert u ovom prostoru i jedan od mnogih povodom obeležavanja velikog jubileja, 60 godina rada "Big benda".

Direktor kulturnog programa Centra "Sava" Vuk >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Žugić najavio je održavanje džez koncerata u restoranu "Sava" najmanje jednom mesečno jer su u ovoj kući ubeđeni da "svi zajedno moramo da promovišemo ono što je ovaj orkestar svojim dugotrajnim radom zaslužio.

"'Big bend' je pravo kulturno blago ovog grada i zemlje i mi smo sa zadovoljstvom prihvatili da budemo domaćini, mesto na kome će poklonici pravih muzičkih vrednosti bar jednom mesečno imati priliku da slušaju dobar džez kao što je koncert u nedelju kome se posebno radujem jer je saksofon moj omiljeni instrument", kazao je Žugić.

Kjuber, koji je drugi put u našoj zemlji a prvi put pred beogradskom publikom, kazao je da je izuzetno zadovoljan probom sa našim orkestrom, posebno dirigentom Ivanom Ilićem.

Roni Kjuber je ispričao da je u novembru prošle godine bio na Novosadskom džez festivalu sa svojim bendom, ali da se posebno raduje što će svoje kompozicije i aranžmane koje je za njega uradio Bob Beldon svirati sa "Big bendom".

Na beogradskom koncertu Kjuber će svirati kompozicije koje će pratiti istorijsku liniju njegove uspešne karijere.

Kjuber (67) rođen je u Njujorku, a sa 18 godina nastupio je na Njuport džez festivalu, sa bendom "Brown's Newport Youth Band".

Šezdesetih godina prošlog veka radio je sa Mejnardom Fergusonom, Džordžom Bensonom, Lajonelom Hemptonom, Vudijem Hermanom i Lonijem Smitom a veliku karijeru postigao je snimajući albume sa Aretom Frenklin i drugim velikim američkim zvezdama.

Sedamdesetih godina svom arsenalu instrumenata, pored bariton saksofona, dodao je i flautu, klarinet i sopran saksofon.

Prvi solo album "Cuber Libre" snimio je 1976. godine, a tokom osamdesetih i devedesetih objavio je niz džez albuma kao što su "Live At The Blue Note" i "Scene Is Clean".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.