Replika u Njujorku: Izloženo Van Gogovo odsečeno uvo

Izvor: Svet, 13.Nov.2015, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Replika u Njujorku: Izloženo Van Gogovo odsečeno uvo

Replika uveta koje je slavni holandski postimpresionista Vinsent van Gog (1853-1890) sebi odsekao u nastupu ludila, biće izložena do 5. decembra u galeriji „Ronald Feldman“ u Njujorku.
Replika odsečenog slikarevog uveta delo je nemačke umetnice i naučnice Dimut Štrebe
Počela sam kao umetnik, a Van Gog je bio jedna od mojih najvećih inspiracija. Njegova vizija, potezi četkom, njegove boje, sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << me je to očaravalo, kasnije sam se zaljubila i u nauku i došla na ideju da spojim te dve strasti i osmislim novi pristup radu. To me je nagnalo da upotrebim nauku i tehnologiju da napravim umetnost“, objasnila je Štrebeova, prenose njujorški mediji.
Po jednoj verziji, labilni holandski slikar je 24. decembra 1888. godine, nakon svađe sa francuskim kolegom Polom Gogenom, žiletom odsekao sebi uvo, a po drugoj mu ga je Gogen nakon pijanke otkinuo sabljom.
Ta morbidna anegdota 150 godina kasnije i dalje izaziva radoznalost zaljubljenika u istoriju umetnosti.
Inspirisana tim događajem, Štrebeova je rekonstruisala Van Gogovo odsečeno uvo.
Njena „živa“ replika, nazvana “Sugababe”, napravljena je tri-de štampačem, sadrži prave delove hrskavice i identičnog je oblika kao i slikarevo uvo.
Kopija, takođe, u sebi ima i Van Gogov DNK, koji je umetnica dobila od jednog od potomaka autora čuvenih „Suncokreta“.
Posetioci muzeja mogu pomoću mikrofona da šapuću Van Gogu „na uvo“, a zvuk prolazi kroz tečnost u koju je uvo uronjeno i snima se na instalaciji.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Van Gogovo uvo izloženo u Njujorku

Izvor: OkRadio.rs, 14.Nov.2015, 13:09

Replika uveta koje je slavni holandski postimpresionista Vinsent van Gog (1853-1890) sebi odsekao u nastupu ludila biće izložena do 5. decembra u galeriji "Ronald Feldman" u Njujorku. Replika odsečenog slikarevog uveta delo je nemačke umetnice i naučnice Dimut Štrebe. "Počela sam kao umetnik,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.