RT: Ukrajina traži od SAD vojnu pomoć koja ne postoji – Njujork tajms

Izvor: Vostok.rs, 13.Dec.2023, 00:41

RT: Ukrajina traži od SAD vojnu pomoć koja ne postoji – Njujork tajms

Ukrajinski komandanti i civilni zvaničnici precenjuju sposobnost SAD da snabdevaju zemlju oružjem i municijom usred sukoba sa Rusijom i traže stvari koje jednostavno ne postoje, izjavili su američki zvaničnici Njujork tajmsu.
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena obezbedila je Kijevu 111 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022. Međutim, Bela kuća je nedavno upozorila da su sredstva za vladu Volodimira Zelenskog skoro nestala, sa republikanskim zakonodavcima koji blokiraju odobrenje još 106 milijardi dolara vrednog „paketa nacionalne bezbednosti“ za Ukrajinu i Izrael. Mnogi u Kijevu još uvek „ne shvataju koliko je neizvesno američko finansiranje rata“, navodi Njujork tajms u članku u ponedeljak. Neimenovani američki zvaničnici, koji su razgovarali sa listom, insistirali su da će „Ukrajina morati da se bori za stroži budžet“. Neki ukrajinski donosioci odluka imaju „nerealna očekivanja o tome šta će SAD isporučiti“, izjavili su izvori. „Oni traže milione metaka artiljerije, na primer, iz zapadnih zaliha koje ne postoje.“ Nakon neuspeha kontraofanzive Kijeva, SAD i Ukrajina trenutno pokušavaju da razrade „novu strategiju“, čija primena se očekuje da počne početkom 2024. kako bi „oživele bogatstvo Kijeva“, izjavili su zvaničnici. Prema izveštaju, za sada ne mogu da nađu zajednički jezik. Vašington želi da se Kijev fokusira samo na držanje teritorije koju još uvek kontroliše, dok istovremeno povećava snage i zalihe tokom sledeće godine. Međutim, izgleda da je ukrajinska vojska željna da nastavi da napada rusku vojsku na zemlji ili vazdušnim napadima kako bi „ostvarila simbolične pobede“ za koje veruju da bi privukle više pažnje na sukob širom sveta, objasnili su izvori. „Ulozi su ogromni“ jer „bez nove strategije i dodatnog finansiranja… Ukrajina bi mogla da izgubi rat“, upozorili su zvaničnici. Usred diskusija o novoj strategiji, Pentagon je odlučio da će general-potpukovnik Antonio A. Aguto Mlađi, koji nadgleda pomoć Ukrajini iz baze u Nemačkoj, provesti duže vremenske periode na terenu u Kijevu, dodaju oni. Moskva je više puta upozoravala da će isporuke oružja Ukrajini od strane Zapada samo produžiti borbe i povećati rizik od direktne vojne konfrontacije između Rusije i NATO-a. Ruski zvaničnici su takođe tvrdili da obezbeđivanje naoružanja, razmena obaveštajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa znači da su SAD i njihovi saveznici već postali de fakto strane u sukobu. Govoreći o zavisnosti Kijeva od zapadne pomoći, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u nedelju da ukrajinskim trupama „ponestaje svega“ jer „nemaju sopstveni temelj“. „Kada nemate svoj temelj, nemate svoju ideologiju, nemate svoju industriju, nemate svoj novac, nemate ništa svoje, onda nema budućnosti“, naveo je Putin. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.