Izvor: Vostok.rs, 25.Sep.2017, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD su prve objavile rat - Pjongjang

Izvor: Vostok, RT

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje je saopštio da Pjongjang ima sva prava da preduzme kontramere protiv američke agresije, uključujući i obaranje američkih aviona, čak i ako nisu u vazdušnom prostoru Severne Koreje.

Govoreći novinarima u Njujorku, ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho je saopštio da je američki predsednik Donald Tramp proglasio rat Pjongjangu, što znači da su sve opcije na stolu za rukovodstvo zemlje.

"Ceo svet jasno mora da zapamti da su SAD prve objavile rat protiv naše zemlje", saopštio je Ri Jong Ho.

"Pošto su Sjedinjene Države proglasile rat našoj zemlji, mi ćemo imati sva prava da preduzmemo protivmere, uključujući i pravo da srušimo američke strateške bombardere čak i kada nisu unutar granica vazdušnog prostora naše zemlje".

Ranije je u otvorenom pismu Severne Koreje, upućenom prema nekoliko međunarodnih tela saopšteno da su pretnje Trampa u njegovom govoru na Generalnoj skupštini UN prošle nedelje predstavljale "nepodnošljivu uvredu za korejski narod, proglašenje rata protiv Severne Koreje i teške pretnje globalnom miru", prenela je Centralna novinska agencija Severne Koreje, KCNA.

Govoreći pred Generalnom skupštinom UN prošle sedmice, Tramp je rekao da dok "Sjedinjene Države imaju veliku snagu i strpljenje", možda nemaju "drugog izbora nego da potpuno unište Severnu Koreju" ukoliko SAD ili njeni saveznici budu ugroženi.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su eskalirale retorikom i provokativnim vojnim aktivnostima koje su dolazile i iz Demokratske Narodne Republike Koreje sa jedne strane, kao i iz Sjedinjenih Država i Južne Koreje s druge strane. Pjongjang je sproveo nekoliko raketnih i nuklearnih testova u suprotnosti sa odlukama Saveta bezbednosti UN, dok su Sjedinjene Države nastavile sa zajedničkim manevrima sa Južnom Korejom i Japanom, uz vođenje sopstvenog "rata" protiv Pjongjanga.

Rusija i Kina su više puta pozivale na rešenje putem "dvostrukog zamrzavanja", po kojem predlogu bi Sjedinjene Države trebale obustaviti manevre sa Južnom Korejom u zamenu za obustavljanje nuklearnog i raketnog testiranja Severne Koreje. Međutim, Vašington nije prihvatio predlog, saopštivši da ima svako pravo da sprovodi vežbe sa svojim saveznicima.

U subotu je na desetine hiljada Severnokorejaca održalo miting na trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu kako bi osudili predsednika Trampa, pokazivajući spremnost da stoje iza lidera Kim  Džong Una.

Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.