Povećana kupovina zlata od strane banaka

Izvor: Capital.ba, 04.Avg.2019, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećana kupovina zlata od strane banaka

NJUJORK, Zvanične globalne rerzerve zlata nastavile su da bilježe ubrzan tempo rasta i u ovoj godini, a tražnja za tim plemenitim metalom dostigla je 1.123 tone u drugom kvartalu 2019. godine Centralne banke širom svijeta kupile su rekordnih 374 tone zlata za 15,7 milijardi dolara u prvom polugodištu tekuće godine, prema izveštaju Svetskog saveta za zlato (WGC). Riječ je o najvećoj kupovini zlata koju je WGC zabilježio tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << 19 godina praćenja ovog prometa. Najveći kupci zlata su Rusija, Kina i Poljska, navodi se u izvještaju, i dodaje da je takav trend posledica nastojanja mnogih zemalja da diverzifikuju svoje devizne rezerve u dolarima. Tražnja za zlatom porasla je za osam odsto na više od 2.181 tonu u prvoj polovini 2019. godine u odnosu na isti lanjski period, prenosi Raša tudej. Globalnu tražnju podstakao je snažan oporavak indijskog tržišta nakita usljed “prebukirane sezone venčanja i dobre prodaje na festivalima u toj zemlji“. Cijena zlata porasla je u junu, probijajući nivo od 1.400 dolara po unci, prvi put od 2013. godine. Među pokretačkim faktorima tog rasta bile su niže kamatne stope i politička neizvjesnost, kao i snažna kupovina centralnih banaka, saopštio je WGC. Labavija monetarna politika i geopolitičke neizvjesnosti će, kako ocjenjuje WGC, uticati na to da centralne banke nastave da nagomilavaju rezerve zlata u drugoj polovini godine, dok će tražnja stanovništva “možda biti nešto slabija, zbog adaptiranja ljudi na veći cijenovni nivo”. Чланак Povećana kupovina zlata od strane banaka се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Rekordna kupovina zlata od strane centralnih banaka

Izvor: Kamatica.com, 05.Avg.2019, 00:01

Zvanične globalne rerzerve zlata nastavile su da beleže ubrzan tempo rasta i u ovoj godini, a tražnja za tim plemenitim metalom dostigla je 1.123 tone u drugom kvartalu 2019. godine..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.