Počela sednica o Kosovu: Srbiju zastupa predsednik Nikolić

Izvor: BKTV News, 27.Feb.2017, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela sednica o Kosovu: Srbiju zastupa predsednik Nikolić

Sednica Saveta bezbednosti UN počela je danas oko 16 sati u Njujorku, a na njoj će biti predstavljen novi redovni tromesečni izveštaj o Kosovu.

Stavove Srbije će zastupati predsednik Republike Tomislav Nikolić.

Izveštajem je obuhvaćen period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017. godine tokom kojeg su na čelu UN bili i Ban Ki-mun i Antonio Gutereš, koji je u januaru stupio na dužnost generalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sekretara.

Na sednici će govoriti i specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Unmika Zahir Tanin.

U izveštaju je ocenjeno je da posvećenost Beograda i Prištine napredovanju dijaloga slabi, a gubitak zamajca povećava opasnost da u procesu normalizacije dođe do zastoja, prenose mediji.

Generalni sekretar svetske organizacije ukazao je da nije postignut jasan napredak kad je reč o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je "ključan aspekat sporazuma postignutog u okviru dijaloga pod posredovanjem EU".

 Kako se navodi, tokom pomenutog perioda napetosti između Prištine i Beograda dostigle su "zabrinjavajuće nivoe, što je pokazano uzavrelom uzajamnom retorikom i optužbama u vezi sa spornim pitanjima i događajima".

U izveštaju se izražava i zabrinutost zbog, kako se navodi, rastućih tenzija i eskaliranja međusobnog optuživanja koji su karakterisali odnose između Prištine i Beograda tokom poslednja tri meseca, posebno, jer se to događalo u trenutku jačanja etničkih napetosti i zaoštrene političke retorike u širem regionu.

Prištinu predstavlja ambasadorka u SAd Vljora Čitaku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Izvor: Blic, 27.Feb.2017

U Njujorku je danas nešto posle 16 sati počela sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti predstavljen novi redovni tromesečni izveštaj o Kosovu, a stavove Srbije će zastupati predsednik Republike Tomislav Nikolić...Izveštajem je obuhvaćen period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.