Peking je kao Njujork

Izvor: Politika, 18.Nov.2012, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peking je kao Njujork

Urednica u srpskoj redakciji kineskog međunarodnog radija Tatjana Soldat piše o savremenom Dalekom istoku u knjizi „Kina – očima stranca, srcem domaćina”

Bez obzira na brojne informacije o ekonomskom napretku Kine, prosečnom čoveku iz Srbije je teško da shvati da je Peking metropola kao što su to Njujork ili Pariz i zato je zbunjen kada umesto prizemnih zdanja sa crvenim fenjerima ugleda autoput sa sedam traka i savremenu arhitekturu, kaže Tatjana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Soldat, autorka nove knjige eseja o svakodnevnom životu u najmnogoljudnijoj zemlji sveta – „Kina – očima stranca, srcem domaćina”.

Tatjana Soldat je završila kineski na beogradskom Filološkom fakultetu, a od 2005. živi u Pekingu gde i radi kao urednica, lektorka i voditeljka Kineskog radija „Internacional” u redakciji na srpskom jeziku. Godinama priprema emisije o dešavanjima u Kini za srpsko govorno područje, a onda je shvatila da ima i materijal za pisanu reč. Njena nova knjiga u izdanju Društva za unapređenje marketinga opisuje savremeni život na Dalekom istoku.

– Posetioci očekuju stanovnike sa slamnatim šeširima, raspituju se za masažu stopala i zanimaju za turističke znamenitosti poput Kineskog zida ili trga Nebeskog mira (Tjenanmen) koje mi koji ovde živimo retko posećujemo – primećuje naša sagovornica.

– Kina kakvu sam videla 1993, kada sam prvi put došla na usavršavanje, mnogo se razlikuje od današnje. Tada još nije bilo toliko savremenih zdanja ili restorana sa jelima iz svih delova sveta.

Kako živi moderan Kinez? Tatjana Soldat kaže da su kuće opremljene najsavremenijim uređajima, grejanje je odlično, a svi stanovi i gradski prevoz klimatizovani. Narod su koji voli da se druži i izlazi pa je za vreme praznika teško naći mesto u boljem restoranu. Ipak, i pored bleštavih svetala sa reklama i nebodera, Kina nije izgubila tradiciju i mudrost drevnog naroda, o čemu autorka podrobno upoznaje svoje čitaoce. Ona piše da stariji Kinezi počinju i završavaju dan vežbanjem uz muziku u parkovima, održavajući telo u dobroj formi, na šta se veoma mladi sunarodnici mršte. Oni na „ajpedima” slušaju zapadnjačku muziku i u tržnim centrima kupuju pomodnu garderobu. Međutim, već oko tridesete, primećuje Tatjana Soldat, mladi Kinezi shvataju vrednosti običaja.

– Prednosti tradicije uočljive su u svim zemljama sveta. Čovek na Zapadu je otuđen, osuđen na samog sebe, usmeren ka novcu i borbi za svoje mesto pod suncem. Mnogi mladi srednjoškolci i studenti u Kini postaju poklonici zapadnjačkog načina ishrane, muzike i shvatanja, ali vremenom uviđaju prednosti svoje tradicije u kojoj prioritet ima porodica.

Tako mladi Kinezi ne stupaju u brak a da nisu dobili blagoslov roditelja koji se pre venčanja dogovaraju o tome ko će kupiti stan, ko će otplaćivati kredit i ko će zarađivati.

– Postizanjem dogovora o praktičnim stvarima, roditelji smanjuju mogućnost da u braku njihove dece već na početku zajedničkog života izbiju problemi.

Svadbeni običaj nalaže da se mladenci klanjaju tri puta – prvi put nebu i zemlji, koji su stvorili sve što postoji, drugi put roditeljima, koji su im podarili život, i treći put jedno drugom, u znak uzajamnog poštovanja. O ovim i drugim ritualima i događajima (Olimpijada u Pekingu 2008. i Svetska izložba u Šangaju 2010), Tatjana Soldat izveštava iz srpske redakcije kineskog radija.

Iako je prvobitna zamisao bila da samo slušaocima kod kuće javlja šta se dešava na Dalekom istoku, kasnije je počela da i  kineskom auditorijumu predstavlja događaje iz Srbije, u emisiji na kineskom jeziku „Stranci o aktuelnostima”. Tako se stalno produžavao njen privremeni rad u inostranstvu, kako u šali naziva svoj boravak u Kini.

– Nije mi bilo teško da se naviknem jer su Kinezi gostoljubiv i srdačan narod, uvek spreman da pomogne. Ipak, za nekoliko godina sigurno ću se vratiti kući i tamo nastaviti rad na jačanju srpsko-kineskog prijateljstva. Imajući u vidu globalne političke i ekonomske promene, približavanje Srbije Kini može da nam donese samo dobro. Želim da budem deo tog procesa.

----------------------------------------------

Kafu zamenila čajem od jasmina

Tatjana Soldat kaže da svako ko uči strani jezik s vremenom počne da usvaja pojedine obrasce kulture zemlje u kojoj se taj jezik govori.

– Kineski sam počela da učim 1989. pa nije ni čudo što sam poprimila mnoge navike Kineza. Ranije mi je bilo nezamislivo da jutro počnem bez jutarnje kafe. Sada posle doručka popijem čaj od jasmina. Rekla bih da je moja krajiška impulsivnost i tvrdoglavost ustupila mesto kineskoj staloženosti i razboritosti. Na isti način su se izmenile moje kolege Kinezi koji su studirali srpski jezik. Neki od njih jutro ne mogu da zamisle bez kafe i obožavaju hleb i peciva.

J. Stevanović

objavljeno: 19.11.2012.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Pariz,   Autoput

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.