Oštar pad na Wall Streetu

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Apr.2018, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštar pad na Wall Streetu

NEW YORK - Cijene dionica na Wall Streetu oštro su pale jer su prinosi na američke obveznice dosegnuli najviše razine u četiri godine, pa neke kompanije već upozoravaju na rast troškova kreditiranja.

Dow Jones potonuo je 424 boda ili 1,74 posto, na 24.024 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,34 posto, na 2.634 boda, a Nasdaq indeks 1,70 posto, na 7.007 bodova.

Oštar pad tih indeksa posljedica je rasta prinosa >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << na američke državne obveznice jer bi zbog jačanja inflacije, među ostalim zbog snažnog rasta cijena nafte, američki Fed i druge središnje banke u svijetu mogle povećati kamatne stope.

Prinosi na obveznice probili psihološku razinu od 3 posto

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice dosegnuli su jučer, po prvi put nakon četiri godine, psihološki važnu razinu od 3 posto.

Posljednji puta kada su prinosi bili na tako visokim razinama u 2014. godini sklonost ulagača prema riziku naglo je pala, što je pritisnulo tržišta dionica.

Rast prinosa na obveznice, naime, ne odgovara tržištima dionica jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmjeriti iz dionica u obveznice.

„Zbog rasta prinosa, rastu i troškovi kreditiranja kompanija. U posljednjih devet godina tržište dionica raslo je zahvaljujući niskim kamatnim stopama, labavoj monetarnoj politici i velikoj likvidnosti", kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

Dionice povlače jedna drugu za sobom

Zbog toga ulagače nisu ohrabrila ni dobra kvartalna poslovna izvješća. Premda je Catrepillar ostvario bolje financijske rezultate nego što se očekivalo, cijena dionice tog proizvođača teške mašinerije potonula je više od 6 posto.

Dionica Alphabeta pojeftinila je, pak, 4,7 posto jer su rast troškova poslovanja i smanjenje marži zasjenili veći nego što se očekivalo rast prihoda i dobiti te krovne kompanije Googlea.

I druge su se tehnološke dionice našle pod pritiskom, pa je cijena Facebooka pala 3,7 posto, a pojeftinile su i dionice Amazon.coma te Netflixa.

„Te dionice povlače jedna drugu za sobom. Tehnološki je sektor posljednje dvije, tri godine snažno rastao, pa ulagači smatraju da je možda vrijeme da povuku dio novca iz tog sektora", kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Dodaje da će, osim prinosa, i idućih dana u fokusu ulagača biti poslovna izvješća kompanija.

Izvješća kompanija iz sastava S&P 500 indeksa

Dosad je oko 25 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, pri čemu ih je 77 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 21 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije dva tjedna očekivali rast od 18,4 posto.

Nastavi li se tako, bit će to najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 posto, na 7.425 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.444 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,17 posto, na 12.550 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Strah od skupljeg zaduživanja srušio azijske indekse

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Apr.2018

TOKIO – Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su prinosi na američke obveznice dosegnuli ključnu razinu od 3 posto, pa kompanije upozoravaju da im rastu troškovi kreditiranja...Prinosi na 10-godišnje američke obveznice dosegnuli su jučer,...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Wall Street: Dobri poslovni rezultati podigli indekse

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Apr.2018, 07:33

NEW YORK - Cijene dionica blago su porasle na Wall Streetu, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, no trgovalo se oprezno jer se prinosi na američke obveznice kreću na najvišim razinama u četiri godine...Dow Jones ojačao je 59 bodova ili 0,25 posto, na 24.083...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.