Izvučena podmornica Titan, u njoj verovatno i ljudski ostaci

Izvor: VOA, 28.Jun.2023, 20:04

Izvučena podmornica Titan, u njoj verovatno i ljudski ostaci

PORTLAND — Ostaci podmornice Titan izvučeni su na kopno nakon fatalne implozije prilikom zarona plovila do olupina Titanika. Američka Obalska straža navodi da je najverovatnije otkrila i ljudske ostatke u olupini podmornice Titan i da će dokaze poslati u Sjedninjene Države. "Zahvalan sam na koordinisanoj međunarodnoj i međuvladinoj podršci da otkrijemo i sačuvamo ključne dokaze o ekstremnim podvodnim dubinama i daljinama. Dokazi će istražiocima iz nekoliko međunarodnih institucija pružiti ključna saznanja o uzroku ove tragedije. Predstoji nam ogroman posao da otkrijemo koji su faktori doveli do katastrofalnog gubitka Titana i da nam pomognu da se slične tragedije ne dese ponovo", naveo je u saopštenju šef Obalske straže kapetan Džejson Nojbauer. Prebacivanje ostataka podmornice u luku Sent Džonu na Njufaundlendu u Kanadi je ključni deo za istragu o tome zašto je plovilo implodiralo, prilikom čega je stradalo petoro ljudi. Izvitopereni delovi podmornice izbačeni su na obalu kod mola kanadske Obalske straže. Kanadski brod "Horizon Arctic" navigirao je daljinsko plovilo u potrazi po okeanskom dnu blizu olupine Titanika za ostacima podmornice Titan. Kompanija sa sedištima u Masačusetsu i Njujorku u čijem je vlasništvu daljinsko plovilo, navela je u izjavi za javnost u sredu da je okončala potragu u dubinama. "Radili su danonoćno 10 dana, kroz sve fizičke i psihičke izazove ove operacije i jedva čekaju da se vrate svojim voljenima sa ove misije" navodi se u saopštenju kompanije. Dodali su da ne mogu da komentarišu istragu o Titanu koja i dalje traje i u koji je uključeno nekoliko vladinih agencija Amerike i Kanade. Ostaci Titana locirani su na dubini od 3.800 metara i skoro 500 metara od Titanika na dnu okeana, objavila je Obalska straža, koja vodi istragu o tome zašto je podmornica implodirala. Jedan od eksperata koje je konsultovala Obalska straža tokom potrage, naveo je da ostaci podmornice mogu da pruže važne detalje o tome šta se desilo sa podmornicom. Takođe, može biti i elektronskih podataka, naveo je Karl Hartsfild sa okeanografskog instituta "Woods Hole". "Svakako svi instrumenti na bilo kom podvodnom plovilu i dalje beleže podatke i prosleđuju ih, tako da je pitanje da podataka ima. Ja ne znam još odgovor na to pitanje", naveo je Hartsfild. Predstavnici Obalske straže odbili su da komentarišu tok istrage, kao i nadležni u Kanadi.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Dijelovi podmornice Titan dovezeni na obalu u Kanadu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jun.2023

Brod pod kanadskom zastavom u srijedu je na obalu donio ostatke podmornice Titan koja se raspala tokom putovanja do stoljetne olupine Titanica ranije ovog mjeseca, ubivši svih petero ljudi na podmornici. Video kanadske radiodifuzne korporacije pokazao je nešto što je izgledalo kao prednji dio podmornice...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.