On to svira ponovo, ponovo maestralno: Đoković se vratio na presto i u Njujorku

Izvor: Vesti-online.com, 10.Sep.2018, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

On to svira ponovo, ponovo maestralno: Đoković se vratio na presto i u Njujorku

Pobedom u finalu protiv Argentinca Del Potra sa 6:3, 7:6 (7:4), 6:3 naš as je osvojio titulu u Velikoj jabuci treći put, a 14. na turnirima za grend slem.

Jedna po jedna - dođe Đoković i do 14. titule na turnirima za grend slem. Toliko ih ima i legendarni američki teniser Pit Sampras, onaj koji mu je bio uzor.

Kada je podigao trofej u Njujorku i treći put, rodila su se naša nova očekivanja. Sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ćemo jedva da iščekujemo taj Australija open u januaru sledeće godine jer želimo da trijumfima onog koji nam godinama puni srca radošću još jednom nema kraja.

Prošle godine u ovo vreme Đoković je bio otpisan za nova osvajanja, prežaljen u svetu teniskih velikana, proteran iz reda šampiona. Prerano. Danas se uraganski aplauz u njegovu čast diže i pod svodove krova na najvećem teniskom stadionu na svetu kao što je nedavno ispunjavao Sveengleski klub. Novak te forhende i bekhende trijumfa svira ponovo, ponovo maestralno.

Del Potro je nadu temeljio na sjajnim igrama do finala. Ispostavilo se da on može sve, al` jedno ne. Naš as je i protiv njega odigrao šampionski. Opet ga je na Ju-Es openu ostavio bez osvojenog seta, kao i prethodna dva puta. Slava je još jednom nepogrešivo pripala najboljem.

Đoković je bio dominantan u prvom setu, čeličnog karaktera u drugom, a šampionski neumoljiv u trećem. I kada je izgledalo da ga protivnik drži u šaci i da drama kreće ka svom vrhuncu, Novak je uspeo da uspostavi ravnotežu igre. Šta bi bilo o onom osmom gemu u drugom setu od 20 minuta sa osam izjednačenja i tri brejk lopte za argentinskog tenisera, a da je iskoristio samo jednu, poveo bi s 5:3, sada nije ni važno. Pa Đoković je takvih mečeva preturio milion preko glave.

Važno je da ponovo gledamo jednog među najvećim div-junacima u sportu današnjice kako podiže trofeje iznad glave. Da opet imamo u punom sjaju momka sa zlatnom rukom.

From one champion to another.

These are the moments we love to see...#USOpen pic.twitter.com/MfmZbWV0B1— US Open Tennis (usopen) September 9, 2018

III set 6:3 (58 minuta)

6:3 Đoković je šampion!!!

5:3 Serviraće Đoković za trijumf. Del Potro mu je poklonio 15:40 dvostrukom servis greškom. U sledećem poenu, u dugoj razmeni udaraca, naš as je bio savršeno smiren čekajući kiks protivnika koji se i dogodio. Argentinac je poslao lopticu u aut.

Iz rubrike "Jezik pregrizli": Poslednji put se potpuni preokret u finalu Ju-Es opena desio 1949. Tada je u američkom duelu Pančo Gonzalez savladao Teda Šrodera koji je vodio s 2:0 u setovima.

4:3 Novak čuva prisebnost idući ka finalu finala. Dobio je težak gem. Ne zaboravimo da mu je drugi set pripao iako je u ovom delu Del potro vodio s 4:3.

3:3 Argentinski teniser je materijalizovao brejk. Idemo dalje.

3:2 Del Potro je iskoristio prvu brejk priliku u trećem setu pa se revanširao Đokoviću punom merom za rasplet u prethodnom gemu. Na brejk loptu sudija je izdala Đokoviću upozorenje na prekoračenje vremena dozvoljenog za pripremu servisa. Mogla je to da učini i nekoliko puta pre, a učinila je u trenutku Novakove najveće koncentracije.

3:1 Brejk! Đoković je fanatičnom defanzivom naterao Del Potra na greške. Nije iskoristio prvu brejk priliku ali jeste drugu. Argentinac je dva puta poslao lopticu iza linije pored Đokovićevih nogu.

Djokovic inanılmaz, inanılmaz... #USOpen pic.twitter.com/AY6E4M0jN1— GOL İstatistik (Golistatistik) September 9, 2018

2:1 Bez većih problema Đoković osvaja gem na svoj servis.

1:1 Idemo dalje.

1:0 Vrlo je važno za Đokovića da je prvi pustio korak u setu, nadamo se odlučujućem, da je iskoristio svoj servis i da nije došlo do zapetljavanja.

II set 7:6 (7:4) 96 minuta

2:0

2:0

2:0

Drugi set je trajao kao fudbalska utakmica sa zaustavnim vremenom

Final #UsOpen de infarto!

Este 2do set estuvo recontra peleadísimo y lo gana #Djokovic a #Delpo por 7-6 pic.twitter.com/giECJFgoST
— Chio Gutiérrez (sweetcinnamon07) September 9, 2018

Teniski produžetak uvek za čelične živce igrača i gledalaca u finalu. Prvi poen, na Del Potrov seriv, pripao je Đokoviću, ali su sledeća dva, na Đokovićev servis, pripala Del Potru. Trebelo je to nadalje nadoknaditi. Probudio se Novakov gen šampiona. Prelomio je protivnika sredinom taj-brejka. Stekao je prednost na servis Argentinca s 5:4. Sledila su dva njegova servisa. U oba poena pogrešio je argentinski teniser. Prvi put je lopticu poslao u aut, a drugi put u mrežu.

6:6 Da, igraće se taj-brejk.

5:6 Još jednom će Novak servirati za ostanak u setu.

5:5 Ide li u taj-brejk?

Prokišnjava krov!!! Čak i Amerikancima.

4:5 Posle prethodnog iscrpljujućeg gema Del Potro je brzo obavio posao iako je Đoković pripretio. Serviraće naš teniser za produžetak nade.

4:4 Svašta je bilo u gemu na Đokovićev servis koji je trajao 20 minuta. I tri brejk lopte za Del Potra i Đokovićevu dvostruku servis grešku i forhend našeg asa kojim je mogao da završi gem još na pola vremena ali je odabrao da pošalje udarac u stranu u kojoj ga je protivnik spremno pročitao...Na kraju, posle osam izjednačenja, popustio je Argentinac pošto je paralelu smestio pored aut-linije, ali s druge strane polja.

Del Potro - N. Djokovic | 15:0, 15:15, 15:30, 30:30, 30:40, 40:40, A:40BP, 40:40, 40:A, 40:40, A:40BP, 40:40, 40:A, 40:40, 40:A, 40:40, 40:A, 40:40, A:40BP, 40:40, 40:A ve sayı #Djokovic #USOpen— gUrKut (kskrck) September 9, 2018

3:4 Del Potro sada kontroliše set. Vratilo mu se samopouzdanje. Koristi slabe Đokovićeve krizne trenutke.

Đoković ima 58-1 na Ju-Es openu kada mu pripadne prvi set. Nije pobedio samo u finalu 2016. protiv Švajcarca Vavrinke.

3:3 Prvi brejk koji osvaja Del Potro. Prvu priliku nije iskoristio jer ga je Đoković saterao sjajnim napadom. Sledeći put naš teniser je nekontrolisano poslao lopticu u aut. Ovo je bio prvi gem u kojem je Đoković popustio, a ima je i razmirice s nekim ko je bio bučan na tribinama u toku gema.

#Djokovic #usopen pic.twitter.com/nicmi05DY6— Ashish TV Slams (ashishtvslams) September 9, 2018

And the award for best performance by a fan in a leading role goes to...

#USOpen pic.twitter.com/MRpcV99pNa— US Open Tennis (usopen) September 9, 2018

3:2 Delpo smanjuje prednost.

3:1 Brejk je potvrđen. Đoković igra u stilu favorita i velikog pretendenta.

2:1 U prvom gemu Đoković nije iskoristio dve brejk prilike, ali jeste treću u ovom setu, a prvu u ovom gemu. Tu šansu mu je dao protivnik. Delpovo najjače oružje jeste forhend, ali je iz njega preterao pri 30:30, razorno, a nekontrolisano poslavši lopticu u aut. Zatim je Đoković iskoristio suparnikov slab drugi servis da stekne značajnu prednost.

1:1 Puna kontrola gema. Izgubio je Đoković samo poen. Završio je posao preciznom bekhend dijagonalom koju je protivnik samo pogledom mogao da uhvati.

Staying in the match by any means possible...#USOpen pic.twitter.com/ZFbMCBSTD1— US Open Tennis (usopen) September 9, 2018

0:1 Đoković puca od samopouzdanja. Zato je šteta što mu nije pripao prvi gem u drugom setu i to na Del Potrov servis. Nije iskoristio dve brejk lopte kad se igralo na razliku. Argentinac se spasao dobrim servisima, riskantnim, ali delotvornim. Iako je moglo da krene sjajno, a nije, vidi se da naš zna šta radi.

#Djokovic #USOpen #mammamia pic.twitter.com/Glld2jlfEG— Lorenzomanidivelluto (manidivelluto11) September 9, 2018

I set 6:3 (42 minuta)

1:0

6:3 Đoković kolo vodi. Posle 30:30 stekao je prednost sjajnim servisom u njegovom stilu. Oterao je Delpa gotovo van terena pa je Argentinac vratio lopticu u aut. Zatim još jedan taktički zreo poen za vođstvo u setovima.

5:3 Posle 40:0 činilo se još jedan lak gem za Argentinca, ali sledeća četiri poena su pripala našem junaku. To je bila prva brejk prilika za jednog na meču. Iskoristio ju je. Sjajan Đoković.

4:3 Do sada najbolji Novakov gem.

3:3 Del Potro se ne muči na svoj servis. Đoković mora da pronađe šifru za to.

3:2 Đoković je u ovom gemu na svoj servis držao konce igre.

2:2 Delpo ključnu prednost u gemu stvara servisom.

2:1 Đoković se suočio s 0:30. Već u prvom poenu je zatražio čelindž da bi se proverilo da li je loptica zaista završila u autu. Kasnije je uspostavio ravnotežu, ali se u još jednom poenu koji je pripao Del Potru videlu da Argentincu što manje lopti treba slati na njegov razoran forhend kao iz praćke. Igralo se na razliku. Oba poena su završila na kontu našeg asa.

1:1 Del Potro najavljuje svoje pretenzije.

1:0 Đoković je diktirao ritam. Osvaja prvi gem na svoj servis.

Počeo je meč. Igra se pod zatvorenim krovom kao što je i finale ženskog singla. "Eš" je dobio pokretni krov 2016, a koštao je 150 miliona dolara.

This is the first #USOpen title match featuring two former champions since 2015... pic.twitter.com/wrTQL4WBxk— US Open Tennis (usopen) September 9, 2018

"Lejverov kup" je predvideo finaliste. Na promociji revijalnog ekipnog takmičenja koje nosi ime po slavnom australijskom teniseru Rodu Lejveru (prvo održano prošle godine u Pragu), a koje će se igrati od 21. do 23. septembra u Čikagu, bili su 21. avgusta u Njujorku Đoković i Del Potro. Naš as će biti u timu Evrope, a Argentinac u timu Sveta.  

.DjokerNole “It’s great to be sharing the stage with legends of our sport. #LaverCup carries the name of a living legend and it’s phenomenal to be part of it this year.” pic.twitter.com/JHx62MI8pb— Laver Cup (LaverCup) August 21, 2018

 

Finale je neznatno pomereno zbog meča za trofej u igri ženskih parova. Australijanka Barti i Amerikanka Vandevej su savladale Mađaricu Baboš i Francuskinju Mladenović s 3:6, 7:6 (7:2), 7:6 (8:6).

Čija će teniska strela da prođe kroz prsten pa da raspoluti Veliku jabuku?

Đoković je onaj stari, onaj koji nam puni srca radošću, ali se i njegov protivnik blistavo vratio na najveću scenu. Obojica su u najbližoj prošlosti imali svoje muke. Svako je svoje i prebrodio i neposredni gledaoci na najvećem teniskom objektu na svetu posmatraće duel verovatno dva igrača koji su u najboljoj formi od svih.

Đoković u međusobnim mečevima vodi sa 14:4. Pripala su mu i tri poslednja okršaja, sva tri u prvoj polovini prošle godine dok je još mogao da se bori sa svojim nemirima. Posle Vimbldona je doneo odluku da uzme dužu pauzu. Sam je pao, sam se podigao i evo ga u drugom uzastopnom finalu na najvećim turnirima belog sporta. Na vimbldonski tron se vratio posle tri godine, a toliko je bez njega i presto u Njujorku.

* Sudar titana u borbi za njujoršku krunu

* Đokovićev pobednički poen je teniska epika

Šta onda da kaže Del potro? Jedinu titulu je uzeo baš u Njujorku, ali još 2009, kada je zadivio teniski svet trijumfom protiv velikog Federera. To mu je do sada bilo i jedino finale grend slema.

Kada se gledaju samo okršaji na najznačajnijim takmičenjima, Đoković vodi s 4:0, a pripala su mu i oba duela na Ju-Es oepnu (2007, 2012) i to oba puta s maksimalnih 3:0. U finalu su se sastali samo na mastersu u Šangaju 2013. I taj duel je dobio naš as.

Delpo je odigrao savršeno u prvom kolu Olimpijskih igara u Riju 2016. Savladao je Đokovića željnog i olimpijskog zlata sa 7:6 (7:4), 7:6 (7:2).

#USOpen | Para ponerte aún más manija, la última victoria de Juan Martín #DelPotroante Novak #DjokovicFelicidad plena en #Río2016 pic.twitter.com/5Jm3x2Ptam— Saque y Volea (SaqueYVoleaOK) September 9, 2018

Po statistici međusobnih duela Đoković je potpuni favorit, ali ako neko zna kako se igra protiv najvećih, zna Del Potro. Niko nije pobeđivao prvoplasirane a da nikada nije bio prvi koliko je on to puta činio.

Sada je treći, iza vodećeg dvojca Nadal-Federer, a naš as je šesti. Ukoliko Novak trijumfuje, doći će na Del Potrovo mesto i potisnuće ga na četvrto. Ako bude drukčije, Argentinac ostaje tu gde je, a Đoković se pomiče za dva.

Očekujemo finale s mnogo uzbuđenja. Pobediće onaj kome se češće bude skandiralo s tribina. Nadamo se da će se više puta čuti "Nole, Nole" nego "Ole, ole, ole (Delpo)".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.