Obmanjuju javnost i izazivaju zagađenje plastikom: Njujork podneo tužbu protiv kompanije PepsiCo

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 16.Nov.2023, 15:12

Obmanjuju javnost i izazivaju zagađenje plastikom: Njujork podneo tužbu protiv kompanije PepsiCo

Građanska tužba, koju je podnela glavna državna tužiteljica Njujorka Letitia James na Vrhovnom sudu, navodi da je PepsiCo doprineo „uznemiravanju javnosti“ vezano za reku Bufalo, traži nametanje finansijskih kazni i kompenzacijskih šteta kompaniji, kao i da PepsiCo prestane da prodaje robu u jednokratnoj plastici na kojoj se ne upozorava na ekološke probleme.

Svi Njujorčani imaju osnovno pravo na čistu vodu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << ali neodgovorno pakovanje i marketing kompanije PepsiCo ugrožava snebdevanje vodom, okolinu i javno zdravlje, saopštila je James.

Niko ne bi trebao da brine o plastici u svojoj pijaćoj vodi, plastičnom smeću koje zasipa slikovitu obalu reke ili plastičnom zagađenju koje šteti divljim životinjama, dodala je.

PepsiCo je objavio da je kompanija „ozbiljna“ po pitanju smanjenja količine plastike i da je „transparentna“ u svojim naporima.

Ovo je složeno pitanje i zahteva uključivanje različitih učesnika, od preduzeća, naselja, davaoca usluga smanjenja otpada, lidera zajednica i potrošača, rekao je glasnogovornik PepsiCo.

Istraživanje kancelarije Letitie James pokazalo je da je PepsiCo plastična ambalaža daleko najveći izvor plastičnog zagađenja reke Bufalo, tri puta veće od drugog zagađivača McDonald’sa.

Problemi povezani sa zdravljem uključuju rani pubertet kod devojčica, smanjeni broj spermatozoida, izmenjene funkcije reproduktivnih organa, gojaznost, izmenjena polna ponašanja i povećane stope nekih vrsta raka, dodaje se.

U tužbi se priznaju izjave kompanije u kojima se obećava da će preduzeti mere za smanjenje plastičnog zagađenja, ali navodi da PepsiCo ne ispunjava ta obećanja.

Dodatno, PepsiCo je prozvan da nije u značajnoj meri izabrao alternativu plastici za jednokratnu upotrebu na tržištu Njujorka. S druge strane, PepsiCo je najavio programe za ponovno punjenje i povrat stakla i plastike na međunarodnim tržištima, uključujući Meksiko i Nemačku, navodi se u tužbi.

Izvor: zimo.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.