OSUJEĆEN ATENTAT NA AMBASADORA UN! Američka policija hitno reagovala, uhapšena dvojica državljana Mjanmara

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Avg.2021, 10:35

OSUJEĆEN ATENTAT NA AMBASADORA UN! Američka policija hitno reagovala, uhapšena dvojica državljana Mjanmara

Pomenuti ambasador je glasni kritičar vojnih vlasti Mjanmara, koji su državnim udarom 1. februara preuzeli vlast

Dvojica državljana Mjanmara uhapšeni su u SAD zbog navodne zavere da ubiju ili povrede ambasadora UN u Mjanmaru.

Američko tužilaštvo u Njujorku saopštilo je da su Pio Hein Htut i Ie Hein Zav planirali da angažuju napadače kako bi prisilili ambasadora Kjav Moe Tuna da se povuče, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Bi-Bi-Si.

Navodi se da su ova dvojica planirali da ozbiljno povrede ili ubiju ambasadora Mjanmara u Ujedinjenim nacijama u ciljanom napadu na stranog zvaničnika koji je trebao da dogodi na američkoj teritoriji, a očekuje se da će se navodni zaverenici pojaviti u petak na sudu u Njujorku.

US charges two Myanmar citizens over plot to attack UN ambassador https://t.co/qYIqot1ssz

— Al Jazeera English (@AJEnglish) August 6, 2021

Ambasador Tun je glasni kritičar vojnih vlasti Mjanmara, koji su državnim udarom 1. februara preuzeli vlast, a iako ga je hunta smenila, on i dalje predstavlja civilnu vladu zemlje u UN.

Stotine ljudi, uključujućii i decu, ubijeno je u masovnim uličnim protestima koji su izbili nakon puča, a među onima koje su uhapsile vojne vlasti su i izabrana premijerka Aung San Ći i članovi njene stranke Nacionalna liga za demokratiju (NLD).

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.