ONO ŠTO SAM VIDEO ME JE UŽASNULO, BILI SU SVUDA Potresna ispovest mladih Izraelaca: Meci su im fijukali iznad glava a rafali odjekivali okolo  (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2023, 07:08

"ONO ŠTO SAM VIDEO ME JE UŽASNULO, BILI SU SVUDA" Potresna ispovest mladih Izraelaca: Meci su im fijukali iznad glava a rafali odjekivali okolo (VIDEO)

Sukob koji je potresao svet.

Palestinski militanti iz Gaze upali su u subotu na teritoriju Izraela, ubivši i otevši stotine ljudi. Svedoci su za The New York Times opisali ovaj najsloženiji napad na izraelsku teritoriju poslednjih pola veka. Hiljade mladih Izraelaca provele su noć plešući na rejv partiju na otvorenom, no noć je završila masakrom.

Neposredno nakon zore u subotu, stotine palestinskih militanata probili su se buldožerima kroz barikade >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << između Gaze i Izraela, odvezli se u mnoge izraelske gradove uz granicu i projurili kroz poljoprivredna zemljišta, gdje je rejv parti dosegnuo vrhunac u trenucima izlaska sunca.

Militanti su ubili više od 100 gostiju i oteli mnoge druge, rekla su dvojica visokih izraelskih zvaničnika, dok su bežali po poljima.

Videozapis, koji je potvrdio The New York Times, prikazuje militante kako su se odvezli na motociklu s Izraelkom koja je vrištala i zapomagala, dok je njen dečko odveden pešice, s rukom zavrnutom na leđima.

Mnogi od onih koji su preživeli skrivali su se u grmlju satima. Meci su im fijukali iznad glava, a pucnji su odjekivali uokolo, svjedoči 35-godišnji Endri Peri, jedan od preživelih.

Opisao je kako je puzao do vrha obližnjeg brda kako bi bolje shvatio što se događa. "Dim, plamen i pucnjava - rekao je Peairie.

- Imam vojno iskustvo, ali nikada nisam bio u ovakvoj situaciji.

Tako je započeo jedan od najkrvavijih vikenda u izraelskoj i palestinskoj istoriji, čiji su svi detalji počeli izlaziti u nedelju, dok su preživjeli prepričavali najsloženiji napad na njihovu zemlju od arapsko-izraelskog rata 1973. godine.

Palestinski militanti su ubili oko 700 Izraelaca, a najmanje 150 ih uzeli kao taoce, prema preliminarnoj procjeni koju je podijelio visoki izraelski vojni zvaničnik. Deljene su brojni video snimci otetih iz svojih domova u Izraelu i mrtvih tela na rubovima cesta.

Napad, nezapamćen u svojim razmerama, izazvao je žestoki protivnapad Izraela u kojem je, prema posljednjim podacima, ubijeno najmanje 687 stanovnika Gaze u raketnim udarima i borbama, prema zdravstvenim dužnosnicima u Gazi.

Nasilje je počelo raketnom paljbom iz Gaze, odmah nakon zore. Amir Tibon i njegovi susedi u kibucu Nahal Oz, selu koje se nalazi nekoliko stotina metara od Gaze, navikli su na čestu raketnu vatru militanata. Skloništa postoje u svakoj kući u kibucu, a stanovnici su navikli svakih nekoliko nedelja trčati u njih.

No, ubrzo nakon što se 35-godišnji Tibon sklonio u subotu sa svojom suprugom i dve male kćeri, znao je da je nešto posve drugačije u ovom napadu, a to je bila pucnjava.

- Bilo je terorista u kibucu, u našem susjedstvu i - u nekom trenutku - ispred našeg prozora - svjedoči Tibon.

- Mogli smo ih čuti kako govore. Mogli smo ih čuti kako trče. Mogli smo ih čuti kako pucaju na našu kuću, u naše prozore.

Na seoskoj WhatsApp grupi susjedi su objavljivali panične poruke. "Ljudi su govorili: ‘U mojoj su kući, pokušavaju provaliti u sklonište - kaže Tibon, inače novinar Haaretza, jednog od najuglednijih izraelskih medija..

Poruke kolega novinara otkrile su još strašniju vest. Rekli su da je Hamas, militantna skupina koja kontrolira Gazu, upao u brojne izraelske pogranične gradove i da će izraelskoj vojsci trebati vremena da dođe do sela. Nedugo nakon toga, njegov mobilni počeo je gubiti signal.

Nekih 20-ak kilometara istočno, duboko unutar izraelskog teritorija, Meitav Hadad i njezin brat Itamar nisu imali pojma da je Izrael napadnut. Brat i sestra su isključili svoje telefone za jevrejski sabat. Iznenada su odjeknuli pucnji u njihovoj četvrti Ofakim, malom gradu od 33.000 stanovnika u južnom Izraelu. Hadad, 22-godišnji vojnik izvan dužnosti, zgrabio je pušku i izjurio na ulicu. Njegova sestra, 18-godišnja studentica, sledila ga je.

Israeli kibbutz of Bei’ri |

Palestinian militants scanning the settlement. pic.twitter.com/9xspttlMQF

— Younis Tirawi | يونس (@ytirawi) October 7, 2023

Očekivali su možda jednog napadača, ‘vuka samotnjaka‘ kakvi često napadaju izraelske civile, rekla je Hadad. No, ono što su videli bilo je daleko šokantnije - bila je tu čitava grupa palestinskih militanata, naoružana puškama i raketnim bacačem na ramenima, koja je upala u njihovo mirno susedstvo, kilometrima daleko od granice s Gazom.

- Nismo razumeli što se događa - rekla je Hadad. Sva užasnuta, sakrila se na igralište, ali njezin brat je nastavio dalje s još dvojicom naoružanih mještana. Počeo je pucati na militante, pogodivši dvojicu, pre nego što mu se pištolj zaglavio, pa se morao skloniti.

Hamas militants entering Kibbutz Kissufim. A dog attempts to protect its home but gets shot. These terrorists then invade the house of an Israeli family, raiding their fridge before setting their home ablaze.

We publish all the full information on our website:… pic.twitter.com/rn7GZHhIoC

— Voice of Europe 🌍 (@V_of_Europe) October 9, 2023

Dok se povlačio, militanti su ga upucali tri puta - u jetru, nogu i leđa. Brzo je gubio krv, nije se imao gdje sakriti. Očajnički tražeći sklonište, počeo je šepati od kuće do kuće, pokušavajući nagovoriti stanovnike da ga puste unutra, ni nitko se nije usudio otvoriti, strahujući da se radi o palestinskom napadaču.

Stoga je spremio pištolj i napokon je jedan par otvorio vrata i pustio ga unutra. Zatvorili su mu rane tako što su mu poderali traperice i koristili ih kao podvez, svjedoči njegova sestra. Kad su izraelske bezbedonosne snage počele ponovno preuzimati kontrolu nad mjestom, stigla su dva policajca i krenula odvesti Hadada u bolnicu. Zaustavili su automobil, a igrom slučaja vozačica je bila njegova majka Tali. Kako se njezin sin nije vraćao kući, posudila je automobil od suseda da ga potraži.

Nekih 60-ak kilometara sjevernije, Tibonovi roditelji, Noam i Gali Tibon, također su krenuli spasiti svoju porodicu - napustili su dom u Tel Avivu, uskočili u svoj džip i krenuli prema jugu, u kibuc Nahal Oz.

Imali su samo jedan pištolj za obranu, rekao je Noam Tibon, no nisu željeli stajati po strani dok je njihova porodica bila u opasnosti.

- Shvatili smo da ako mi ne odemo po njih, niko neće - rekao je Noam, inače umirovljeni general. "Ako ima toliko terorista unutar Nahal Oza, nešto je pošlo krivo".

Dok su se vozili prema jugu, počeli su nailaziti na policijske blokade, gde su im policajci naredili da se vrate. "Rekli smo, ‘Slušajte, imamo decu i unuke u opasnosti‘ - svjedoči Noam. "I samo smo gurali napred."

Kako su se približavali granici s Gazom, naišli su na osobe koje su bježale s mesta rave partyja, trčeći niz put, u krvlju umrljanoj odeći. Odvezli su ih do obližnjeg grada, dok su na rubovima ulica i po poljima ležala mrtva tela. Nekoliko kilometara od kibuca Nahal Oz, Noam je ostavio suprugu na manje opasnom mestu prije nego što je krenuo dalje s ranjenim vojnikom kojeg su susreli na putu.

Hamas militants capture and drive away Israelis.

Israel 🇮🇱, like Ukraine 🇺🇦, is a US 🇺🇸 & EU 🇪🇺 ally.

Hamas is an ally of Iran 🇮🇷 & Russia 🇷🇺. pic.twitter.com/CfCbOZUUuO

— Jason Jay Smart (@officejjsmart) October 7, 2023

No, pre nego što su stigli do sela, upali su u pucnjavu između izraelskih vojnika i palestinskih militanata te su i sami krenuli u borbu. Tibon kaže da je potom odveo dvojicu ranjenih Izraelaca na sigurno te predao njih i svoj džip supruzi, koja ih je prevezla na sever do bolnice.

On je krenuo prema jugu, a povezao ga je prijatelj, također bivši general, za kojeg je rekao da je slučajno naišao. Na periferiji kibuca Nahal Oz, rekao je, udružili su snage s izraelskom jedinicom komandosa koja se spremala pokušati ponovno zauzeti selo.

Nakon što su ušli unutra, zatekli su ulice prepune tela, Palestinaca i Izraelaca. Zatim su počeli čistiti selo od militanata, kuću po kuću. U svom skloništu, Amir Tibon i njegova porodica mogli su ih čuti kako dolaze. Sat vremena kasnije začuo se udarac u zid njihovog skloništa, rekao je Amir. "I čuli smo mog oca kako kaže ‘Ovde sam‘".
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.