Novo zlato: Cena ove namirnice odlazi u nebesa

Izvor: B92, 10.Feb.2024, 16:04

"Novo zlato": Cena ove namirnice odlazi u nebesa

Kakao je na svetskom nivou oborio rekord kada je reč o ceni sa 5.874 dolara po toni, što je posledica suša na plantažama u zapadnoj Africi.

Ovaj iznos, zabeležen na tržištu roba u Njujorku, gotovo dvostruko je veći nego početkom prošle godine, preneo je Bi-Bi-Si.

Kakao je poskupeo zbog loše žetve izazvane veoma retkim padavinama, pre svega u zemljama koje su dva najveća svetska proizvođača - Gani i Obali Slonovače.

Britanski javni servis >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ističe da je šteta u zapadnoj Africi zapravo posledica fenomena klimatskog sistema El Ninjo.

"Trgovci se plaše još jedne loše godine u proizvodnji, a strahove je uvećao El Ninjo, koji ugrožava useve u zapadnoj Africi zbog vrućeg i suvog vremena", rekao je analitičar Džek Skovil.

Poskupljenje zrna kakaa povećava troškove velikih proizvođača čokolade, što će se odraziti na cenu za potrošače, napominje Bi-Bi-Si.

Proizvođač čokolada ''Herši'' u četrvrtak objavio pad prihoda od 6,6 odsto za četvrti kvartal prošle godine, nakon što su građani pod pritiskom inflacije kupovali manje slatkiša.

U decembru 2023. britansko udruženje za zaštitu potrošača "Which?" saopštilo je da su cene nekih prazničnih čokoladnih bonbonjera porasle za najmanje 50 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dok su u novembru cene čokolada u britanskim supermarketima porasle za 15,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.