Novo poskupljenje nafte zbog smanjenja zaliha u SAD

Izvor: Blic, 09.Jan.2014, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo poskupljenje nafte zbog smanjenja zaliha u SAD

Cene nafte su danas ponovo porasle, nakon što je izveštaj ukazao na pad zaliha u SAD, s obzirom na izuzetno hladan talas u Severnoj Americi koji je podstakao tražnju za energentima. Poskupljenje nafte zbog smanjenja zaliha u SAD

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u februaru poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 34 centa, na 92,67 dolara po barelu, dok je ista količina severnomorske nafte tipa "brent" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na tržištu u Londonu koštala 107,51 dolar, odnosno 36 centi više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenosi Frans pres.

Američke zalihe nafte su smanjene za 2,7 miliona barela, što je znatno iznad prognoziranog pada od 600.000 barela, dok su, sa druge strane, zalihe benzina porasle 6,2 miliona barela, što je znatno više od prognoziranog povećanja od dva miliona barela.

"Normalno je da tokom zimske sezone tražnja za benzinom opada, dok potražnja za sirovom naftom raste. Tražnja za lož uljem će verovatno dodatno rasti zbog hladnog zimskog talasa u SAD i to će verovatno uzrokovati veću potražnju za naftom", izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers", Tan Či Tat.

Investitori pomno prate nivoe američkih zaliha nafte, koji su pokazatelj tražnje u najvećoj svetskoj ekonomiji i zemlji koja ja najveći svetski potrošač tog energenta.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Polarni talas" digao cene nafte

Izvor: B92, 09.Jan.2014

Njujork, London -- Cene nafte su ponovo porasle, nakon što su zalihe u SAD pale, s obzirom na izuzetno hladan talas u Severnoj Americi i veću tražnju za energentima...Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u februaru poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 34 centa, na 92,67 dolara po...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.