Izvor: eKlinika.rs, 13.Maj.2021, 09:31

Novi softver predviđa koji covid 19 pacijenti će razviti komplikacije opasne po život u roku od 4 dana

Nova naučna studija, objavljena juče u časopisu Digital Medicine, otkriva rezultate istraživanja kako funkcioniše najnoviji računarski program kreiran da uočava obrasce uz pomoć analize hiljada rendgenskih snimaka grudnog koša. Naime, program je sa tačnošću do 80 procenata predvideo koji će pacijenti oboleli od covid 19 razviti komplikacije opasne po život u roku od 4 dana.
„Hitna potreba“ brzog predviđanja Program koji su razvili istraživači sa NYU Grossman >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << School of Medicine u Njujorku koristio je nekoliko stotina gigabajta podataka prikupljenih iz baze od 5.224 rendgenskih snimaka grudnog koša snimljenih kod 2.943 ozbiljno bolesnih pacijenata zaraženih SARS-CoV-2 virusom.
Autori studije naveli su „hitnu potrebu“ brzog predviđanja kod kojih covid 19 pacijenata postoji verovatnoća da imaju smrtonosne komplikacije, tako da se resursi lečenja mogu najbolje prilagoditi onima sa povećanim rizikom. Iz razloga koji još nisu potpuno razjašnjeni, zdravlje nekih pacijenata sa covid 19 naglo se pogoršava, zahteva intenzivnu negu i povećava šanse za smrt.
Precizno kompjutersko predviđanje U pokušaju da reši ovu potrebu kliničara, NYU Langone tim u svoju računarsku analizu ubacio je ne samo rendgenske podatke, već i starost, rasu i pol pacijenata, zajedno sa nekoliko vitalnih znakova i rezultata laboratorijskih testova, uključujući težinu, telesnu temperaturu i nivo imunih ćelija u krvi. U njihove matematičke modele takođe je uzeta u obzir i procena potrebe za mehaničkom ventilacijom, kao i da li je svaki pacijent preživeo (2.405) ili umro (538) od covid 19 infekcije.
Zatim su istraživači testirali prediktivnu vrednost softvera na 770 rendgenskih snimaka grudnog koša od 718 drugih pacijenata, primljenih na covid 19 odeljenja oreko službe Hitne pomoći u bolnicama NYU Langone od 3. marta do 28. juna 2020. Računarski program je tačno predvideo 4 od 5 zaraženih pacijenata kojima je bila potrebna intenzivna nega i respirator i /ili su umrli u roku od četiri dana od prijema (u slučaju kada im nije pružena predviđena nega).
Pomoć za radiologe i lekare Hitne službe – Lekarima Hitne medicinske pomoći i radiolozima potrebni su efikasni alati poput našeg programa za brzu identifikaciju onih pacijenata sa covid 19 čije se stanje najverovatnije brzo pogoršava, tako da ih pružaoci zdravstvenih usluga mogu pažljivije nadgledati i ranije intervenisati – izjavio je koautor studije dr Farah Shamout, docent za računarstvo u kampusu New York University’s u Abu Dabiju.
– Verujemo da naš klasifikacioni covid 19 test predstavlja najveću primenu veštačke inteligencije u radiologiji za rešavanje nekih najhitnijih potreba pacijenata i negovatelja tokom pandemije – istakla je Yiqiu „Artie“ Shen, doktorand na NYU Data Science Center.
Dr Krzysztof Geras, jedan od učesnika studije, kaže da je tačnost glavna prednost kompjuterskog programa, kao što je njihov, jer se može pratiti, ažurirati i poboljšati sa više podataka. Kako navodi, naučni tim planira da doda više podataka o pacijentu, čim postanu dostupni. Takođe ističe da tim procenjuje koji bi dodatni rezultati kliničkih testova mogli da se koriste za poboljšanje njihovog modela ispitivanja.
Članak Novi softver predviđa koji covid 19 pacijenti će razviti komplikacije opasne po život u roku od 4 dana se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.