Njujorška opera ide u stečaj

Izvor: B92, 02.Okt.2013, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujorška opera ide u stečaj

Nakon neuspele kampanje prikupljanja finansijskih sredstava, operska kuća "Njujork siti Opera" (New York City Opera) otkazala je tekuću sezonu i podnela zahtev za stečaj.

Usled finansijskih teškoća sa kojima se u poslednje vreme suočavala ova opera, kao i neuspešnog pokušaja prikupljanja sedam miliona dolara potrebnih za nastavak poslovanja, Upravni odbor te kuće doneo je odluku o zatvaranju, nakon 70 godine rada ove muzičke institucije, prenosi BBC.

Uprava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je saopštila da "nije postignut cilj" i da su pokrenuti "nužni finanijski i operativni koraci" koji su usmereni na zatvaranje te institucije.

"Njujork Siti Opera" (NYCO), koju je gradonačelnik Fjorelo la Gvardija (Fiorello La Guardia) nazivao “operom za narod”, osnovana je 1943. godine sa primarnim ciljem da operu učini dostupnom što široj publici po razumnim cenama.

Misija ove institucije je takođe bila i da razvija inovativni repertoar kao i da bude dom za američke umetnike i kompozitore, jer je gotovo trećina repertoara tradicionalno bila posvećena američkoj operi.

Ova operska kuća u početku se nalazila u pozorištu "Njujork Siti Centar Teatar" (New York City Center theater), da bi od 1966. do 2010. godine bila sastavni deo Linkoln centra, koji je zbog finansijskih poteškoća napustila 2011. godine, preselivši svoje kancelarije i arhiv na donji Menheten. Sezonu 2011/2012 izvodila je gostujući na raznim njujorškim pozornicama.

Tokom svoje višedecenijske istorije, NYCO je dala "krila" karijerama mnogih velikih operskih pevača današnjice, među kojima su i svetski poznati tenori Hoze Kareras (Jose Carreras) i Plasido Domingo (Placido Domingo).

Domingo, koji se takođe uključio u kampanju za spašavanje te kuće, rekao je da bi "nakon višedecenijskog neverovatnog doprinosta i ključne uloge koju je NYCO odigrao na kulturnoj sceni Njujorka, bila apsolutna tragedija da to nasleđe bude prekinuto".

Ukoliko ova kuća, sa 70 godina dugom tradicijom, zaista ode u stečaj, njena poslednja predstava mogla bi da bude opera "Ana Nikol" (Anna Nicole) engleskog kompozitora Mark-Antoni Tarnedža (Mark-Anthony Turnage), utemeljena na životu pokojne Plejbojove "zečice" Ane Nikol Smit, u subotu 28. septembra na sceni "Bruklin akademije" (Brooklyn Academy), preneo je internet portal PoslovniPlus.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Njujorška opera ide u stečaj

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2013

Nakon neuspele kampanje prikupljanja finansijskih sredstava, operska kuća "Njujork siti Opera" otkazala je tekuću sezonu i podnela zahtev za stečaj.

Nastavak na Radio 021...

Ni kulturi ne sijaju ruže: Njujorška opera u stečaju

Izvor: Kamatica.com, 02.Okt.2013

Nakon neuspele kampanje prikupljanja finansijskih sredstava, njujorška operska kuća Njujork siti opera (New York City Opera) otkazala je tekuću sezonu i podnela zahtev za stečaj, preneo je britanski BBC..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.