Njujorška opera ide u stečaj

Nakon neuspele kampanje prikupljanja finansijskih sredstava, operska kuća "Njujork siti Opera" otkazala je tekuću sezonu i podnela zahtev za stečaj.
Nakon neuspele kampanje prikupljanja finansijskih sredstava, operska kuća "Njujork siti Opera" otkazala je tekuću sezonu i podnela zahtev za stečaj.

Usled finansijskih teškoća sa kojima se u poslednje vreme suočavala ova opera, kao i neuspešnog pokušaja prikupljanja sedam miliona dolara potrebnih za nastavak poslovanja, Upravni odbor te kuće doneo je odluku o zatvaranju, nakon 70 godine rada ove muzičke institucije.

Uprava je saopštila da "nije postignut cilj" i da su pokrenuti "nužni finanijski i operativni koraci" koji su usmereni na zatvaranje te institucije. "Njujork Siti Opera" koju je gradonačelnik Fjorelo la Gvardija nazivao "operom za narod", osnovana je 1943. godine sa primarnim ciljem da operu učini dostupnom što široj publici po razumnim cenama.

Misija ove institucije je takođe bila i da razvija inovativni repertoar kao i da bude dom za američke umetnike i kompozitore, jer je gotovo trećina repertoara tradicionalno bila posvećena američkoj operi. Ova operska kuća u početku se nalazila u pozorištu "Njujork Siti Centar Teatar", da bi od 1966. do 2010. godine bila sastavni deo Linkoln centra, koji je zbog finansijskih poteškoća napustila 2011. godine, preselivši svoje kancelarije i arhiv na donji Menheten. Sezonu 2011/2012 izvodila je gostujući na raznim njujorškim pozornicama.

Tokom svoje višedecenijske istorije, NYCO je dala "krila" karijerama mnogih velikih operskih pevača današnjice, među kojima su i svetski poznati tenori Hoze Kareras i Plasido Domingo. Domingo, koji se takođe uključio u kampanju za spašavanje te kuće, rekao je da bi "nakon višedecenijskog neverovatnog doprinosa i ključne uloge koju je NYCO odigrao na kulturnoj sceni Njujorka, bila apsolutna tragedija da to nasleđe bude prekinuto".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet