Izvor: Radio 021, 18.Sep.2019, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork zabranio aromatizovane elektronske cigarete

Njujork je postao prva država koja je zabranila upotrebu aromatizovanih elektronskih cigareta, nakon skoro 400 slučajeva ozbiljnih bolesti povezanim sa udisanjem pare iz njih, koje su zabeležene u SAD, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America VOA).

Služba za javno zdravlje u Njujorku odobrila u utorak zabranu nakon preporuke guvernera Endrjua Kuoma.

"Neporecivo je da kompanije namerno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koriste ukuse poput žvakaće gume, Kapetana Kranča i šećerne vate kako bi pridobili mlade ljude da se zakače za elektronske cigarete", rekao je Kuomo. "To je kriza javnog zdravlja i danas joj je kraj", dodao je on.

Zabrana u Njujorku odmah stupa na snagu. Biće dozvoljena prodaja elektronskih cigareta samo sa ukusom duvana i mentola.

Savezna država Mičigen je takođe odobrila zabranu ukusa, ali ta mera još uvek nije stupila na snagu. Druge američke savezne države takođe razmatraju takvu zabranu.

Američki centri za kontrolu bolesti i prevenciju aktivirali su hitne mere kako bi se pozabavili nedavnom rastućom pojavom bolesti pluća, za koje su okrivljene elektronske cigarete.

Širom SAD ima gotovo 400 potvrđenih i sumnjivih slučajeva, uključujući najmanje šest smrtnih slučajeva.

Elektronske cigarete prodaju se kao bezbednija opcija od običnih duvanskih cigareta. Američke sanitarne službe upozorile su najvećeg proizvođača elektronskih cigareta, JUUL-a, da ne upotrebljava takve tvrdnje, pošto one još nisu dokazane.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.