Njujork tajms: Ruski general znao za Prigožinov plan za pobunu

Izvor: VOA, 28.Jun.2023, 10:28

Njujork tajms: Ruski general znao za Prigožinov plan za pobunu

NJUJORK - General Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, unapred je znao da šef plaćeničke vojske Vagner Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskih odbrambenih zvaničnika, objavio je Njujork tajms. List se poziva na američke zvaničnike koji imaju obaveštajne podatke u vezi sa tim, i piše da oni pokušavaju da saznaju da li je Surovikin, nekadašnji komandant u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija. Šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin je u utorak odleteo u Belorusiju gde je u egzilu, nakon što je okončana kratka pobuna vagnerovaca za vikend. Njujork tajms je izvestio da su američki zvaničnici rekli da postoje pokazatelji da su i drugi ruski generali možda podržavali Prigožina. Rojters nije mogao nezavisno da proveri ove navode. Ni Pentagon ni Kremlj ih nisu komentarisali. Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali „general Armagedon“, je bio zadužen za operacije u Ukrajini. Ali, u januaru ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao je načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova da nadgleda ratne akcije, a Surovikin je ostao njegov zamenik. Prigožin je i pre pobune oštro kritikovao Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za ratne neuspehe i nedostatak podrške borcima Vagnera. U subotu ujutru, Prigožin i borci Vagnera krenuli su iz Rostova na Donu, sa juga Rusije, ka Moskvi  u takozvani "marš za pravdu".  Surovikin je pozvao grupu Vagner da odustane od protivljenja vojnom rukovodstvu i vrati se u svoje baze. Marš vagnerovaca prekinut je u subotu na oko 200 kilometara od Moskve. Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da su se građani i vojska zajedno suprotstavili pobunjenim plaćenicima. Vlasti u Rusiji su saopštile da neće krivično goniti pripadnike Vagnera koji su učestvovali u pobuni, što je bio jedan od uslova za prekidanje pobune.  Putin je rekao da će ispoštovati obećanje da će vagnerovcima biti dozvoljeno da se presele u Belorusiju ako to žele, potpišu ugovor sa ministarstvom odbrane ili se jednostavno vrate porodicama. 
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Njujork tajms: Ruski general Surovikin znao da Prigožin planira pobunu

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jun.2023

Zamenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, general Sergej Surovikin, znao je da šef paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin planira oružanu pobunu protiv vojnog vrha Rusije, objavio je danas Njujork tajms.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Nestao general Surovikin koji je navodno znao za Prigožinov plan: Da li je podvrgnut ispitivanjima?

Izvor: Danas, 28.Jun.2023

  Visoki ruski general Sergej Surovikin, zamenik zapovednika ruskih vojnih operacija u Ukrajini, koji je navodno imao saznanja o pobuni grupe Vagner i njenog šefa Jevgenija Prigožina, nije viđen otkako je u subotu izbila oružana pobuna grupe Vagner i kada je apelovao na zaustavljanje pobune.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.